Tiltakozik Nemeshodos képviselő-testülete a Horthy-szobor

külföld
2017 október 17., 14:30

A felvidéki Nemeshodoson állíthatják fel Horthy Miklós első szlovákiai szobrát, derült ki múlt héten. A falu református közössége találta ki, hogy a gyülekezet telkén állítanak emléket a kormányzó halálának hatvanadik évfordulóján. A terv miatt több civilszervezet, hitközség, és a falu polgármestere is felháborodott. A Paraméter.sk beszámolója szerint Nemeshodos képviselő-testülete hétfőn memorandumot fogadott el. Ebben elhatárolódnak és tiltakoznak, kijelentik, hogy

„Nemeshodos község vendégszerető, de ezennel teljes mértékben elhatárolódunk minden olyan személytől, akik 2017. október 29-én Horthy Miklós mellszobrának avatására hozzánk látogatnak méltatni ezt a társadalmat megosztó történelmi személyiséget. Vannak nekünk saját hétköznapi hőseink, akiknek hálával tartozunk, őket kellene helyi szinten kiemelni, nem importálni olyan személyeket, akik megosztják helyi közösségünket és éket vernek a magyarság életébe.”

A település vezetője, Balódi László elmondta, köszöni mindazoknak, akik tiltakoznak a szoborállítás ellen, köztük Fazekas László püspöknek és Fekete Vince főgondnoknak, akik múlt pénteken levélben szólították fel a Nemeshodosi Gyülekezetet és Presbitériumát arra,

„hogy korábbi döntésüket átértékelve Horthy Miklós szobrának felállítását ne valósítsák meg.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.