Szlovákiában akarnak szobrot állítani Horthynak

A felvidéki Nemeshodoson állíthatják fel a kormányzó első szlovákia szobrát. Bár a szobrot magánterületen, a helyi református templom kertjében állna, a település polgármestere nem tartja szerencsésnek a kezdeményezést néhány nappal a megyei választások előtt. 

Balódi László az Új Szónak azt mondta, hogy a szoborállítás jogi szempontból sincs rendben, mert az egyházközségnek meg kellett volna keresnie a községi hivatalt, mert ha a szobornak talapzatot akarnak állítani, azt kérvényezni kellett volna. A szoborról a következő önkormányzati ülésen is tárgyalni fognak.

Horthy Miklós mellszobrát Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság vezetője adományozta a református egyházközségnek. A társaság  Budapestről buszt is indít az október végi rendezvényre. Az október 29-i rendezvény előtti istentiszteleten a Hegedűs Loránt jobbikos lelkipásztor hirdeti az igét.

A Horthy Miklós Társaság már több Horthy-szobrot is avatott Magyarországon: Budapesten kettőt, és egyet legutóbb májusban, a Fejér megyei Kálózon egy kastély parkjában. Korábban a Fejér megyei Perkátán is akartak egy szobrot, de a helyiek felháborodása miatt az önkormányzat visszavonta az engedélyt. (ujszo.com)