Tudatosan használják kéregető-kunyeráló arckifejezéseiket a kutyák

Fotó: 444

A Scientific Reports című szaklapban jelent meg a Portsmouth-i Egyetem biológus csapatának egy publikációja, ami arról szól, hogy a kutyák egyáltalán nem ösztönösen vágják a kunyeráló, "kérlek vigyél le" vagy "adj enni" arckifejezéseket, hanem tudatosan használják céljaik elérésére. 

A kutatók 23 különböző fajta kutya mimikáját vizsgáltak meg. A tudomány eddigi állása szerint csak emberszabású emlősök tudtak nem önkéntelen, tehát nem ösztönszerű arckifejezéseket produkálni. 

A most publikált kutatás arra jutott, hogy a kutyák is képesek ilyesmire. A brit biológusok azt vizsgálták, vajon a kutyák mimikáját befolyásolja-e önmagában az ember jelenléte és odafigyelése. Négy különböző szituációban figyelték meg  felvételek segítségével a reakciókat: amikor jutifalattal vagy anélkül fordult hozzájuk a gazda, illetve amikor jutifalattal vagy anélkül fordítottak nekik hátat. 

Az eredmények azt mutatták, hogy a jutifalatnak nem volt érdemi jelentősége, szemben azzal, hogy a gazda feléjük fordult. Azt a következtetést vonták le ebből, hogy a mimika kommunikációs eszköz, nem puszta érzelemnyilvánítás. Fontos aláhúzni viszont, hogy ebből nem következik az, hogy a kutyák értik is az egyén perspektíváját, könnyen lehet, hogy csak tanult viselkedést tanúsítanak.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.