Tudatosan használják kéregető-kunyeráló arckifejezéseiket a kutyák

Fotó: 444

A Scientific Reports című szaklapban jelent meg a Portsmouth-i Egyetem biológus csapatának egy publikációja, ami arról szól, hogy a kutyák egyáltalán nem ösztönösen vágják a kunyeráló, "kérlek vigyél le" vagy "adj enni" arckifejezéseket, hanem tudatosan használják céljaik elérésére. 

A kutatók 23 különböző fajta kutya mimikáját vizsgáltak meg. A tudomány eddigi állása szerint csak emberszabású emlősök tudtak nem önkéntelen, tehát nem ösztönszerű arckifejezéseket produkálni. 

A most publikált kutatás arra jutott, hogy a kutyák is képesek ilyesmire. A brit biológusok azt vizsgálták, vajon a kutyák mimikáját befolyásolja-e önmagában az ember jelenléte és odafigyelése. Négy különböző szituációban figyelték meg  felvételek segítségével a reakciókat: amikor jutifalattal vagy anélkül fordult hozzájuk a gazda, illetve amikor jutifalattal vagy anélkül fordítottak nekik hátat. 

Az eredmények azt mutatták, hogy a jutifalatnak nem volt érdemi jelentősége, szemben azzal, hogy a gazda feléjük fordult. Azt a következtetést vonták le ebből, hogy a mimika kommunikációs eszköz, nem puszta érzelemnyilvánítás. Fontos aláhúzni viszont, hogy ebből nem következik az, hogy a kutyák értik is az egyén perspektíváját, könnyen lehet, hogy csak tanult viselkedést tanúsítanak.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.