A kanadai cyberhírszerzés nyilvánosságra hozta az egyik kártevők ellen használt eszközét

A cyberhírszerzéssel foglalkozó Communications Security Establishment (CSE) messze a legtitokzatosabb kanadai ügynökség, a helyi lapok mind kiemelik, hogy általában mennyire keveset tudni a CSE tevékenységéről és módszereiről, a legtöbb részletet még mindig az Edward Snowden által kiszivárogtatott NSA-adatokból lehet tudni a működésükről.

Ezért is keltett meglepetést, amikor a CSE a héten közzétette a kártevő-elemző eszközük, az Assemblyline forráskódját. Ez amúgy a CSE szerint is példanélküli tett, hogy az egyik saját használatra fenntartott eszközüket odaadják mindenkinek. A cél, hogy a vállalatok és a szervezetek jobb lehetőségekkel rendelkezzenek a kártevők elleni védekezésben. 

Egyfelől a lépés persze annak is szól, hogy a CSE szeretné egy kicsit a megítélését javítani, és nem valami árnyékvilágban tevékenykedő rejtélyes kémszervezetként láttatni magát állandóan. De ami még fontosabb, hogy a mostanában egyre jobban terjedő zsarolóvírusoknak kitett kanadai vállalatok és szervezetek komoly nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthetnek, ezért az ügynökségnek is az a célja, hogy megfelelő eszközeik legyenek a védekezésre. 

A CSE tevékenységét több mint 20 éve kutató, nemrég az egyik legismertebb internetes szabadságjogokért küzdő szervezethez, a Citizen Lab-hoz csatlakozó Bill Robinson szerint is komoly, vízválasztó lépésről van szó. 

Az Assemblyline arra alkalmas, hogy átfésüli a beletáplált fájlokat, és keresi a kártevőkre utaló jeleket, majd a végén minden fájlt biztonsági szintek szerint értékel is. Az Assemblyline egyik nagy előnye, hogy számos, az interneten jelenleg is elérhető kártevő-kereső eszköz módszereit egyesíti, mint mondták róla, olyan, mint egy svájci bicska. (CBC)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.