A világ legrangosabb közgazdász szövetsége fellépne a nők hátrányos szakmai megkülönböztetése ellen

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A számos Nobel-díjas tudóst is a sorai között tudó American Economic Association vezetősége pénteken jelentette be, hogy egy új bizottságot hoznak létre, melynek célja, hogy megállapítson olyan irányelveket, melyek lefektetik a professzionális viselkedés alapjait a közgazdászok számára a szakmai kérdéseken túlmutató területeken is. 

Mint Peter L. Rousseau, az AEA titkára írta levelében, a közgazdászközösség számos tagja fejezte ki aggodalmát szakmai szereplők offenzív viselkedése miatt. Ezért kérték fel a bizottságot, hogy segítsen kezelni ezeket a helyzeteket. 

A mostani bejelentés nemsokkal azután született meg, hogy egy széles körben tárgyalt közgazdasági tanulmány direkt bizonyítékokat talált arra, hogy a mai közgazdaságtudományi színtér kifejezetten ellenséges környezet nők számára. 

Alice Wu kutatásában egy szakmai ügyekkel foglalkozó pletykaoldal, az Economics Job Market Rumors bejegyzéseit nézte át, és végigkövette, milyen jelzőket és kifejezéseket használnak a nőkkel szemben az odaírók. Ennek azért van nagy jelentősége, hiszen egy ilyen szakmai belterjes oldalt eleve csak a közgazdász közösség tagjai keresnek fel, azaz mind a szereplők, mind a hozzászólók ebből a közösségből kerültek ki. És az derült ki, hogy a szóba kerülő nőket sokkal gyakrabban hozták kapcsolatba szexuális tartalmú dolgokkal vagy a külsejükkel kapcsolatos felvetésekkel, míg a megemlített férfiak esetén inkább tudományos vagy karrierdolgok merültek fel. 

Wu arra jutott, hogy a nőkkel kapcsolatos diskurzus jóval inkább személyes kérdésekről és külső megjelenésről szólt, mint amikor férfiak kerültek szóba. 

A kutatásnak voltak persze kritikusai is, akik szerint egy ilyen szakmai alapú pletykafórum nem tekinthető reprezentatív mintának, és még azt se lehet nagyon eldönteni, hogy a kommentelők egyáltalán közgazdászok-e. 

Az AEA pénteken azt is bejelentette, hogy egy új honlapot is fognak indítani, melyen a frissen végzett közgazdászok munkalehetőségeket kereshetnek majd. (Financial Times)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.