A Vígszínház végre kiáll az áldozatok mellett és konkrét lépéseket tesz Marton-ügyben

Több 444 videó?
Szeretném

A Marton Lászlót főrendezőként foglalkoztató Vígszínház múlt csütörtökön még olyan kétmondatos nyilatkozatot adott ki, hogy azt sem lehetett eldönteni, Martont vagy Sárosdit ítélik-e el vele. A rendező másnap lemondott vígszínházi posztjáról, vasárnap pedig megjelent az a cikkünk, amelyben összesen hét nő meséli el zaklatásos történetét.

A Vígszínház kedden újabb közleményt adott ki, amelyből kiderül, hogy a társulatot "megdöbbentették a Marton Lászlóval, a színház egykori igazgatójával kapcsolatos vádak". 

Marton László és Eszenyi Enikő a Vadkacsa olvasópróbáján.Fotó: Szkárossy Zsuzsa/Vígszínház

"Szeretnénk kifejezni együttérzésünket és támogatásunkat mindazok felé, akik akaratuk ellenére megalázó, emberi méltóságukat, vagy személyi szabadságukat sértő, érzelmi törést okozó helyzetbe kerültek. A Vígszínház elítél minden ilyen jellegű cselekményt. Eddig is eltökéltek voltunk, de most még nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden hasonló esetnek elejét vegyük, hogy ezeket idejében felismerjük, és az ügyben eljárjunk."

Ezután rátérnek arra, hogyan próbálnak segíteni, változtatni a jelenlegi helyzeten. Először is csatlakoznak a Független Előadó-Művészeti Szövetség kezdeményezéséhez, amelynek az a célja, hogy a szakma közösen alakítsa ki „a megelőzést szolgáló tájékoztatás és az áldozatsegítés protokollját”. A Vígszínház ezen felül szeretne létrehozni egy olyan anonim online felületet, ahol bárki bejelentheti, ha valaki zaklatja, és ezt utána valaki ki is vizsgálja.

Marton László új bemutatója, amelyet nemrég kezdett próbálni a színházban, lekerül a műsorról. A Vígszínház honlapján az előadás ajánlója amúgy egy Koltai Tamás-idézettel kezdődik: 

„Ibsen A vadkacsában felteszi a kérdést, szükség van-e megtisztító igazságra ahhoz, hogy élni tudjunk. Érvényesítsük-e a nyílt beszéd kíméletlenségét, ha mindennapjainkat szándékosan rendeztük be az öncsalás és az önámítás kényelmes kellékeivel”