Érthetetlen, hogy miért kell a raboknak 93 forintos percdíjat fizetniük a telefonálásért

jog
2017 október 24., kedd 12:00
245

A múlt héten részletesen beszámoltunk róla, hogy 18 évnyi együttműködés után a a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) egyoldalúan felmondta a Magyar Helsinki Bizottsággal kötött megállapodást, így a civil szervezet a jövőben nem ellenőrizheti a helyszínen, hogy milyen viszonyok uralkodnak a börtönökben. 

Már abban a cikkben is felmerült, hogy az elítéltek ma irreálisan drágán, 93 forintos percdíjjal hívhatják fel hozzátartózóikat a börtönökből. A Helsinki Bizottság régóta szerette volna bíróságon megtudni, hogy hogyan jött ki ez az ár, most végül egy másodfokú ítélet után hozzájutottak az ezzel kapcsolatos dokumentumokhoz. 

Az elítéltek havonta egyszer találkozhatnak családtagjaikkal, ezenkívül a levelezés és főleg a telefonálás marad eszköznek arra, hogy tartsák a kapcsolatot a külvilággal. Szó nincs arról, hogy bárkit szabadon hívhatnának: csak az előre megadott kapcsolattartóikat, azaz családtagjaikat kereshetik, és velük is csak a büntetési tételük által meghatározott alkalommal beszélhetnek. Attól függően, hogy egy elítélt milyen típusú intézetben van, hetente például vagy kétszer öt percet vagy négyszer tíz percet hívhatja fel családtagjait.

A Magyar Helsinki Bizottság közleménye szerint két évtizedes tapasztalataik alapján mindig sok gond volt a telefonálással, de az utóbbi években megnövekedett a panaszok száma. Mint írták, a fogvatartottak különösen a kirívóan magas percdíjakra panaszkodtak, mivel a legtöbb hívás percenként 93 forintjukba kerül. Ilyen percdíjak irreálisan magas telefonszámlát jelentenek a fogvatartottaknak, miközben a helyben felkínált munkalehetőségekből havi pár tízezer forintot tudnak összeszedni. 

„A börtönbe zárt számára rendkívüli jelentősége van a kapcsolattartásnak a külső világgal. Az nem csak reményt és erőt ad a nehézségek elviseléséhez, de lehetőséget biztosít arra is, hogy szabadulása után sikeres lehessen a visszailleszkedés a civil életbe – életben tartott családi, baráti, közösségi támogatás nélkül ugyanis az szinte lehetetlen.”

– fogalmaz a Helsinki közleménye. A jogvédő szervezet régóta szerette volna megismerni a börtöntelefonokkal kapcsolatos közbeszerzés dokumentumait, de a BVOP titkosításra hivatkozva nem adta ki azokat. A Helsinki ezért bírósághoz fordult, és ugyan már az első fokú tárgyaláson kiderült, hogy nem minősített adat, hanem közadat a dokumentáció és szerződés, így mindenképpen ki kell adni, a BVOP mégis másodfokra is elvitte a pert, és csak a jogerős ítélet után adta ki a kért adatokat a Helsinki Bizottságnak.

A Helsinki közleménye szerint a papírokból kiderül, hogy egyetlen érvényes „versenyajánlat” futott be a BVOP-hez, a Magyar Telekom Nyrt. és leánycége, a Mobil Kapcsolat Kft. közös ajánlata. Ami azért is furcsa, mert mint írják, itt egy 18 ezer fős, bombabiztos, évi több száz milliós piacról van szó, és egy multicégnak különösebb fejlesztést, befektetést mindez nem jelent, a felmerülő költségeket az elítéltek kifizetik.

Ebből az ajánlatból 2015 áprilisában született egy négy évre szóló szerződés. Szintén kiderül a dokumentumokból, hogy a „speciális” (a börtön biztonsági igényeinek megfelelő lebutított „nagyitelefon”) készülék nettő 1650 Ft-ba (áfával 2121 Ft-ba kerül). Ezt az elítélt megkapja használatra, ha azonban elromlik vagy bármi baja lesz, jóval meredekebb összegbe kerül a telefon cseréje, azért már 13752 forintot kell fizetnie. 

Szintén sokba kerül, ha az amúgy a tapasztalatok szerint meglehetősen megbízhatatlan telefonok meghibásodnak: nettó 3000 forint csak a bevizsgálási díj, majd óránként nettó 5490 forint a javítási költség. 

„Felfoghatatlan, a fogvatartottnak miért kell kétszer, háromszor többet fizetnie a telefonálásért, mint a kinti életében. Miért kell a bekerülési ár hatszorosát kifizetni egy pótolható készülékért, kétszeresét a bevizsgálásért, valamint háromszorosát egy órányi javításért? Meghökkentő és a Helsinki Bizottság szerint magyarázatra szorul, hogy egy állami szervezet miért tesz lehetővé extraprofitot a hegemón helyzetű szolgáltatónak. Mindez szükségtelenül akadályozza a fogvatartottak kapcsolattartási jogait, és feszültséget szít a börtönökben.”

– zárja közleményét a Helsinki. A jogvédő szervezet az összes, börtöntelefonos közbeszerzéssel kapcsolatos dokumentumot nyilvánosságra hozta a honlapján

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt