Orbán: A civil szervezetek megtámadták a magyar katonákat és rendőröket

hablaty
2017 október 24., 20:30
comments 460

Orbán Viktor miniszterelnök Passauban a Passauer Neue Presse nevű lap Európa-szkepszis - Miért van szükségünk Európára? című pódiumbeszélgetésén arról beszélt, hogy Európában nem új nagy terveket kell kovácsolni, hanem meg kell védenünk azt, amit már elértünk, például Helmut Kohl egykori német kancellár „nagy álmát”, a schengeni rendszert és a szabad munkaerő-áramlást. Orbán azt mondta:

„Mindenfajta tervek vannak”, de közben „nem nézünk a lábunk elé.”

Azt is mondta, hogy Magyarországnak fontos Európa sikere, mert mi magyarok évszázadokon át védtük Európa keleti határait, „sok véráldozatot hoztunk” a kontinensért, másrészt annak idején tudtuk, hogy ha a kommunisták hatalmát meg akarjuk dönteni, és a szovjeteket ki akarjuk küldeni, ezt csak akkor lehet, ha emögött egységes európai akarat van, vagyis a magyar szabadság és függetlenség, valamint Európa újraegyesítése „ugyanaz a történet”.

Szerinte erős Európa csak úgy jöhet létre, ha erősek a tagállamok, és mindenkinek a saját országát kell rendbe tennie, megerősítenie, ebből lesz erős Európánk.

A migránsválságról azt mondta, nem lehet befogadni egy országba új népcsoportokat, ha ezt az ott élők nem akarják, tudomásul kell venni, hogy a magyar emberek nem akarnak hozzájuk képest különböző népcsoportokat befogadni, és ha ez így van, neki az a dolga, hogy a magyarok akaratának érvényt szerezzen, ez a demokrácia lényege.

A jövőben várhatóan több 10 millió ember hagyhatja el a szülőföldjét, kérdés, hogyan tekintünk e folyamatra: „megadjuk-e magunkat neki, vagy meg akarjuk fékezni” – magyarázta. Erre a kérdésre szerinte mindenki egyforma választ ad, kivéve Európa, mert miközben az Egyesült Államok, Ausztrália, Kína, Oroszország és a Perzsa-öböl gazdag országai szigorúan védik határaikat, Európa „kinyitja a határait”.

Orbán Viktor szerint minden európai országnak joga van eldönteni, milyen választ ad erre a kihívásra, a magyarok azt mondják, megvédik a határaikat. Több európai ország is úgy képzeli el a jövőjét, hogy olyan népcsoportok is élnek ott, amik máshonnan jöttek, más hátterűek, és „majd együtt jól fognak élni”, de Magyarország úgy döntött, ezt nem akarja, nem akar máshonnan érkező, más kultúrájú népcsoportokat, inkább a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van, nem a bajba jutott embereket kell idehozni.

Orbán Viktor a Passauer Neue Presse napilap Európa-szkepszis – Miért van szükségünk Európára? című pódiumbeszélgetésén Passauban. Mellette a beszélgetés moderátora, Thomas Baumann, az ARD német közszolgálati televízió berlini stúdiójának vezetője.
photo_camera Orbán Viktor a Passauer Neue Presse napilap Európa-szkepszis – Miért van szükségünk Európára? című pódiumbeszélgetésén Passauban. Mellette a beszélgetés moderátora, Thomas Baumann, az ARD német közszolgálati televízió berlini stúdiójának vezetője. Fotó: Máthé Zoltán / MTI / MTVA

Beszélt arról is, hogy Magyarországon jelenleg is több ezren teljesítenek szolgálatot a határon, 1 milliárd eurót költöttünk határvédelemre saját forrásból, ezért „nekünk ne adjon leckét senki szolidaritásból”, hiszen mindezzel nemcsak Magyarországot, hanem például Németországot is védjük. Azt mondta, sosem fogadunk el semmilyen jogi szabályozást, ami el akarja venni azt a jogot a magyar szuverenitásból, hogy eldöntsük, ki tartózkodhat az országban.

Az EU asztalán van a menekültügyi reform, az a javaslat, hogy legyen egy állandó, kötelező, felső korlát nélküli szétosztási rendszer – állította Orbán, aki szerint Magyarország korábban azért nem fogadta el 1200 migráns befogadását, mert tudta, hogy ez a „trójai faló”, és ha egyszer megengedjük, hogy más mondja meg, ki tartózkodhat Magyarországon, később nem tudjuk visszavenni ezt a jogot.

Orbán szerint míg Magyarország igyekezett megvédeni a határát, egyes civil szervezetek a törvénytelen határátlépésben segédkeztek. A beszélgetésen egy Soros György tevékenységét firtató kérdésre Orbán Viktor azt mondta: hatalmas nemzetközi civil hálózat kapcsolódik az előbb említett úr nevéhez, és „miközben mi a határ megvédéséért küzdöttünk”, ezek a szervezetek megtámadták a katonákat, segítették az illegálisan belépő migránsokat, segédkeztek a törvénytelen határátlépésekben, és mindez nem fogadható el.

Orbán szerint legtöbb ország, ahol nincs euró, a csatlakozáskor vállalta a közös valuta bevezetését, így nem az a kérdés, hogy csatlakozik-e Magyarország az euróövezethez, hanem az, hogy mikor és milyen feltételekkel.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a visegrádi csoport (V4) nagy európai erőforrás, ami nem gondot okoz az EU-nak, hanem hozzájárul a sikeréhez: „a visegrádiak köszönik, jól vannak”, mert sikeres országok kapaszkodtak össze Közép-Európában. Azt állította, hogy ha időben felvették volna az unióba ezeket az országokat – a kilencvenes évek végén és nem 2004-ben –, a gazdasági válság sem így történt volna.

Szerinte ha a V4-et leválasztanák, és tőlük különálló intézményi világot hoznának létre, annak elsőszámú vesztese Németország lenne, mert megnehezedne a kapcsolata a visegrádi országokkal, és ott maradna olyan országokkal, amik pénzügyi bajban vannak, és tőle várják a segítséget. Olyan Európa kell, aminek a súlypontjában Németország és Közép-Európa is ott van, „ezt építjük, a számok alapján nagyon sikeresen” – mondta. Magyarország és Németország mindig természetes szövetségesek voltak, „ennek megnyilvánulását látjuk most a gazdaságban” – mondta.

Orbán Viktor szerint a populizmus elleni gyógyszer a siker, ha ugyanis a nem populisták sikeresek, nincs helye a populizmusnak, és Magyarországon azért nem sikeresek a populisták, mert nő a GDP, nőnek a bérek, lassan nincs munkanélküliség, és biztonság van.

Szerinte Magyarországon demokrácia van, és ha az emberek akarnak valamit, a kormány megcsinálja, ha teljes foglalkoztatottságot szeretnének, a kormány dolga, hogy ez megvalósuljon, ha nem akarnak migránsokat, a kormány dolga, hogy megvédje a határokat. Ha demokráciát akarunk, a vezetőknek azt kell végrehajtaniuk, amit a nép szeretne – mondta Orbán. (MTI, Heimat Zeitung)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.