Az iráni hatóságok befagyasztották a BBC 150 munkatársának vagyonát, a csatorna az ENSZ-től kér segítséget

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Bepanaszolta Iránt a BBC az ENSZ-nél szerdán, mert az iráni hatóságok egy nyomozásra hivatkozva befagyasztották a brit közszolgálati műsorszóró több mint 150 munkatársának vagyonát.

A BBC „az emberi jogok megfosztásaként” jellemezte az Iráni Iszlám Köztársaságnak a műsorszóró iráni programjának munkatársai ellen hozott lépéseit az ENSZ-hez benyújtott hivatalos panaszában.

A műsorszóró szerint az iráni hatóságok nyomozást folytatnak az országban dolgozó munkatársai, korábbi alkalmazottai és külső munkatársai ellen. Az érintetteket a „nemzetbiztonság elleni összeesküvéssel” gyanúsítják. A BBC több, az iráni hatóságok vizsgálódásai által érintett munkatársa is kettős állampolgár, az iráni mellett ausztráliai, ausztriai, kanadai, német, brit vagy amerikai állampolgársággal bírnak.

Irán nem ismeri el a kettős állampolgárságot, ha az illető egyik állampolgársága iráni. Iránban viszonylag gyakori a kettős állampolgárok őrizetbe vétele vagy börtönbe vetése, gyakran a rendszer vagy a kormány megdöntésének kísérletével vádolják meg őket.

A BBC először augusztusban számolt be a vagyonbefagyasztásról. Akkor tudatta, hogy a hírhedt teheráni Evin börtön egy bírósága rendelte el az intézkedéseket. Az Evin börtön arról ismert, hogy ott kettős állampolgárok és politikai foglyok is raboskodnak. Köztük Nazanin Zaghari-Ratcliffe, a BBC korábbi munkatársa. Őt azzal vádolják, hogy „média- és számítástechnikai projekteket dolgozott ki” az iráni kormány megdöntésére.

Az Evin börtönbeli bíróság döntésének értelmében az érintettek nem tudnak tulajdont eladni, vásárolni vagy örökölni december 20-ig, amikor is kihirdetik a nyomozás eredményét. A brit műsorszóró hangsúlyozta, hogy munkatársai nem tudnak külföldről visszatérni Iránba, hiszen fennáll letartóztatásuk, kihallgatásuk vagy bebörtönzésük veszélye.

A BBC farszi nyelvű szolgáltatását 2009-ben függesztették fel a hatóságok Iránban, de a mai napig sok iráni hallgatja a BBC rádióműsorait, illetve a műholdas televízión nézik a tévéműsorokat. A brit műsorszóró szerint hetente mintegy 18 millió embert ér el. (BBC/MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.