A Trump-tanácsadó egykori CIA-főnök 10 millió dollárért segített volna besározni Erdogan legnagyobb ellenfelét

külföld
2017 október 26., 19:41

A Reuters exkluzív információi szerint miközben a kampányoló Donald Trump tanácsadójaként vállalt szerepet, az egykori kémfőnök James Woolsey 10 millió dollárért megpróbálta felkínálni szolgáltatásait török üzleti köröknek, egész pontosan azt ígérve, hogy segíthet Recep Tayyip Erdogan ismert ellenfelének, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülennek a hiteltelenítésében.

Az amerikai hírügynökségnek három forrás mondta el, hogy mindössze nyolc nappal azután, hogy Woolsey nemzetbiztonsági tanácsadóként csatlakozott a Trump-kampányhoz 2016 szeptemberében, találkozott két török üzletemberrel New Yorkban. A két török férfi, Ekim Alptekin és Sezgin Baran Korkmaz társaságában Woolsey és felesége, Nancye Miller ajánlatot tett, hogy segítenek egy negatív kampányt indítani a pennsylvaniai száműzetésben élő török hitszónok ellen, akit Erdogan az ellene szőtt puccskísérlet ötletgazdájának tart.

James Woolsey
photo_camera James Woolsey Fotó: KAREN BLEIER/AFP

Woolsey és felesége állítólag azt ajánlotta fel, hogy segítenek felhívni a figyelmet Gülen szerepére a puccsban, és szorgalmaznák egy tevékenységét vizsgáló amerikai nyomozás megindítását is.

Alptekin Erdogan bizalmasának számít, és egyik vállalatán keresztül 600 ezer dolláros megbízást kötött korábban a Trump-kampányban szintén fontos szerepet betöltő Michael Flynn tanácsadócégével egy Gülenre vonatkozó kutatásra. Flynn később a Fehér Házban is posztot kapott, de az orosz kapcsolatai miatt távoznia kellett. Woolsey Flynn vállalatának volt tagja a hivatalos bevallások szerint, bár a volt CIA-igazgató szerint ez nem volt olyan szoros kapcsolat, fizetetlen tanácsadó volt csak.

Mindenesetre a szeptember 20-ai találkozóról készült feljegyzés szerint Miller azt állította a törököknek, hogy ő és férje jobb pozícióban van ahhoz, hogy befolyásolják a döntéshozókat Gülen puccsbeli szerepével kapcsolatban.

Önmagában amúgy egy külföldi kormánnyal kötött szerződésért való lobbizás nem számít törvénytelennek, és a jelek szerint végül Woolsey és Miller nem is kapott semmiféle megbízást. Ugyanakkor a Reuters szerint ezek mégis fontos információk, hiszen először lehet azt látni, hogy a Trump-kampány körül sertepertélő alakok hogyan versenyeztek egymással is, hogy befolyásukat értékesítve megbízásokat kapjanak külföldi megbízóktól.

Ekim Alptekin neve nem először merült fel amúgy az amerikai sajtóban: amikor megindult a nyomozás Michael Flynn ellen, Flynn visszamenőleg regisztrálta magát külföldi ügynökként az igazságügyi minisztériumnál a törökökkel kötött megbízása miatt.

Alptekin elmondása szerint Woolsey és Miller próbálta őt rávenni a megállapodásra tavaly szeptemberben, többek között felvázolva a Gülent célzó projektet, de nem jártak sikerrel, és továbbra is Flynn vállalatával maradt kapcsolatban.

A beszámolók szerint Woolsey egy tízmillió dolláros projektet vázolt fel a másik török üzletembernek, Kormaznak még 2016 augusztusában. Ennek eredményeképpen hívta Kormaz az Alptekinnel való találkozóra a házaspárt. A javaslat értelmében befolyásos washingtoni szereplőket, többek között az akkor még szenátor, jelenleg már igazságügy-miniszter Jeff Sessionst győzték volna meg.

Woolsey még Bill Clinton elnöksége idején vezette két éven át a CIA-t. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.