Áll a bál Nemeshodoson a Horthy-szobor miatt

külföld
2017 október 26., 11:25
comments 141

A polgármester, a képviselőtestület, a püspökség kívétel nélkül tiltakozik a felvidéki Nemeshodoson a református lelkész által állítandó Horthy-szobor ellen. A Paraméter.sk szerint a szoborállítástól elálltak, a már a faluban lévő alkotást a parókia egyik termében helyeznék el vasárnap.

„A Nemeshodosi Református Egyházközség Presbitériuma megerősítve korábbi határozatát, tisztelettel és köszönettel elfogadja a Horthy Miklós Társaság adományát a Horthy Miklós kormányzót ábrázoló mellszobrot. A reformációra emlékező ünnepi úrnapi istentiszteletén 2017. október 29-én, vasárnap d.e. 1100 órai kezdettel fejet hajt a többi református hithőssel együtt a kormányzó emléke előtt is, tudomásul véve, hogy EZ IDŐ SZERINT LELEPLEZHETETLENNEK NYILVÁNÍTTATOTT a főméltóságú kormányzó úr mellszobra,"

áll a lelkészi hivatal meghívójában. A felvidéki településen szerda este lakossági fórumot tartottak a szoborról: kivétel nélkül minden résztvevő elhatárolódott Horthytól. Kerestek, de a hodosiak semmilyen párhuzamot nem találtak a falu és a kormányzó közt.

„Ennek a szobornak a jelenléte nem csak a jelenünket, amit már valamilyen módon befolyásol, de a jövőnket is befolyásolja. Érzek annyi felelősséget magamban, hogy ezt a jövő generációjára ne hagyjuk hagyatékul,”

mondta az egyik felszólaló.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.