Cirill ábécéről latinra váltanak Kazahsztánban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Kevesebb mint száz év leforgása alatt negyedszer változik meg a hivatalos ábécé az országban: az elnök, Nurszultan Nazarbajev által elrendelt változtatás lényegében az ország áttér cirillről a latin írásra, ezzel pedig vélhetően az állam függetlenségét is szeretnék hangsúlyozni. 

Az olajban gazdag egykori szovjet tagállamnak a mai napig szoros kapcsolatai vannak Moszkvával, ugyanakkor fenntartásokkal is figyelik, ahogy Putyin egyre jobban kiterjeszti politikai befolyását a régióban. 

A kazakot eredetileg az arab írás egy módosított verziójával írták, egészen 1927-ig. Ekkor szovjet hatásra rövid időre bevezették a latin ábécét, majd 1940-ben áttértek a cirill ábécére. 

A mostani váltást a technológiai igényekkel is magyarázzák: a cirill ábécében 42 betű van, ez pedig gondokat okoz a különféle billentyűzetek megtervezésekor. 

Az elnöki hivatal közleménye szerint Nazarbajev utasította kabinetfőnökét, hogy készítsék elő az átállást, amit fokozatosan fognak majd végrehajtani. 

Ugyan az 1991-es függetlenség óta a kazak az államnyelv, közvélemény-kutatások szerint csak a lakosság 62 százaléka használja a nyelvet írásban és szóban is folyékonyan, míg az oroszt jóval többen, a lakosság 85 százaléka. Az oroszt hivatalos nyelvként ismerik el az országban. (Reuters)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.