Instagramon emberkedik a diktátor fia, miközben az ország háromnegyede durva szegénységben él

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Teodorin "Teddy" Nguema Obiang Mangue-ról legutóbb akkor adtunk hírt, amikor apja, Egyenlítői-Guinea diktátora kinevezte az ország védelméért felelős alelnökké. Idősebb Nguema Obiang 1979 óta vezeti az egykori spanyol gyarmatot, ekkor ölette meg ugyanis nagybátyját, a korábbi diktátort. Azt pedig mindenki természetesnek veszi, hogy a hatalomban fia követi majd a 75 éves elnököt.

Már a fia sem ismeretlen a 444 olvasóinak: három éve Markó Ferkó írt róla, hogy  annyira magas fokon művelte a pénzszórást, ami már az amerikai hatóságoknak is szemet szúrt, így hetvenmillió dollár értékben foglalták le ingatlanjait és ingóságait. Teodorin végül alkut kötött, és így bár el kellett adnia a kaliforniai villát, a Ferrarit és hat darab életnagyságú Michael Jackson szobrát, de megtarthatta egyebek mellett azt a fehér, kristályberakásos kesztyűt, amit a popikon a Bad turnéján viselt.

Az Economist tegnapi videójában nagyszerű felvételeket mutatnak róla, hogyan kérkedik Instagramon az autóival, házaival, medencéivel és partijaival az egyenlítői herceg:

Nemrég újabb pere kezdődött, ezúttal Franciaországban, ahol sikkasztással és pénzmosással vádolják. Csak a franciaországi vagyonát 100 millió euróra becsülik, márpedig az ügyészség mindezek elkobzását indítványozta, egy három éves börtönbüntetéssel kiegészítve. Teodorin ügyvédei szerint a per durva beavatkozás az Egyenlítői-Guinea belügyeibe, és bár az alelnöknek valóban van némi vagyona, de minden üzleti tevékenysége megfelelt hazája törvényeinek. Az alelnök természetesen nem jelent meg í bíróságon.

Egyenlítői-Guinea hatalmas olajkincsei miatt kifejezetten gazdag ország, de a pénzt üzemi méretekben lopják el a keményvonalas diktatúra vezetői, ezért az IMF legutóbbi adatai szerint a lakosság háromnegyede  él a szegénységi küszöb alatt. Sokan közülük Európába menekülnek.

(Economist, New York Times)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.