A madridi parlament döntött a katalán kormány feloszlatásáról

Miután a katalán parlament megszavazta a függetlenség kimondásáról szóló javaslatot, a madridi törvényhozás döntött

a katalán kormány feloszlatásáról, és az előrehozott választások kiírásáról.

Az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozó előterjesztést a jelen lévő 262 szenátusi képviselőből 214-en támogatták, 47-en szavaztak ellene, egy képviselő pedig tartózkodott. Az intézkedés csak akkor lép életbe, ha az megjelenik az állami közlönyben. 

Fotó: PAU BARRENA/AFP

Az Európai Bizottság nem kommentálta egyelőre a péntek délutáni eseményeket. Mina Andreeva szóvivő kijelentette:

„Semmit nem tudunk hozzátenni ahhoz, amit a bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján elmondtunk.”

Az Európai Bizottság korábban többször is az alkotmányos rend tiszteletben tartására figyelmeztetett, és a párbeszédet sürgette. 

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint semmi nem változik az Európai Unió számára azzal, hogy a barcelonai parlament függetlenségi pártjai megszavazták az önálló „Katalán Köztársaság” létrehozását, az EU-nak Spanyolország marad az egyetlen tárgyalópartnere - hangsúlyozta pénteken Twitteren.

Bejegyzésében Tusk emellett felszólította a spanyol kormányt, hogy az új fejlemények ellenére is részesítse előnyben az érvek erejét az erő érvével szemben. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.