Ahmed H. ártatlannak vallotta magát

bűnügy
2017 október 30., 15:56
comments 89

Ártatlannak vallotta magát a röszkei közúti átkelőnél 2015 szeptemberében történt tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolt szír férfi az ellene indult per megismételt elsőfokú eljárásának hétfői tárgyalásán a Szegedi Törvényszéken. (A Szegedi Ítélőtábla másodfokon hatályon kívül helyezte az első fokon terrorcselekmény bűntette miatt elmarasztalt Ahmed H. ítéletét.)

A most 41 éves Ahmed H.-t „határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével” vádolja az ügyészség.

A vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után, 2015. szeptember 16-án több száz menekült gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr is megsérült.

A Cipruson élő, szír állampolgárságú vádlott a tárgyaláson azt mondta, hogy a szüleivel, a testvérével és annak családjával a reggeli órákban érkezett a szerb-magyar határhoz, rövid alvás után először délelőtt ment az átkelőt lezáró kordonhoz. Azt mondta, nem tolmáccsal, hanem rendőrrel akart beszélni, édesanyja miatt, aki cukorbeteg és inzulinra volt szüksége, amit meg is kapott.

A vallomása szerint többször is beszélt a rendőrökkel, azt állította, próbált a tömeg és a hatóságok között közvetíteni, mondandójának lényege az volt, hogy nem szeretnének problémát, csak békésen továbbmenni. Elismerte, hogy dobált a rendőrök felé, és megafonnal beszélt a tömeghez, de azt tagadta, hogy a határ megnyitását követelte, fenyegetőzött vagy ultimátumot adott volna a határ megnyitására, azt állította, csak nyugtatni próbálta a várakozókat. Többször is hivatkozott arra, hogy ideges volt, nem volt magánál, nem tudja, mit csinált, és ezt mondta arról is, hogy felvételek bizonyítják, a kerítéstől távolabb követ tört.

Kóbor Jenő bíró a tárgyaláson tanúvallomásokat is ismertetett, amik szinte mindegyikékhez megjegyzéseket fűzött a vádlott, akit két, fekete csuklyát viselő fegyőr kísért a tárgyalóterembe.

Az egyik helyszíni parancsnok vallomása szerint a tömegből hangzottak el a határ megnyitását követelő felszólítások, de a rendőr nem volt biztos abban, hogy a vádlott mondott-e ilyet. A rendőrséget helyszínen segítő tolmács szerint a vádlott azt mondta, hiába jobb a magyar rendőrök felszerelése, a migránsok többen vannak, és át fognak menni a határon. Több másik rendőr szerint is a vádlott adott ultimátumot a határt védő egyenruhásoknak.

A per csütörtökön újabb tanúvallomások ismertetésével folytatódik – írja az MTI.

Ahmed H. a szegedi bíróságon június 15-én.
photo_camera Ahmed H. a szegedi bíróságon június 15-én. Fotó: Botos Tamás / 444

A Fidesz közleményben reagált a tárgyaláson elhangzottakra:

„A röszkei zavargás miatt bíróság elé állított Ahmed H. a Soros-szervezetek embere, ezért akarják kiszabadítani. Brüsszel pedig a Soros-szervezetek fogságában áll, ezt bizonyítja az is, hogy Ahmed H. kiszabadítása bekerült a Magyarországot elítélő európai parlamenti határozat szövegébe. A magyarországi Soros-hálózat tagjai is mind Ahmed H. mellé álltak: a magyar rendőrök helyett egy olyan embert védenek, aki személyesen vezette a határáttörési kísérletet Röszkénél. Ahmed H. a Soros-szervezetek embere, de ő csak a kezdet volt: mindannyian látjuk, hogy a Soros-terv veszélyt, erőszakot, bűnözést hoz Európára.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.