Már 14 vádlott van a halálkamion ügyében

A szoros összefüggések miatt az úgynevezett parndorfi esettel egyesítették azt az ügyet, amiben 3 férfit vádolnak üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészéssel, a csempészett személyek sanyargatásával, így 11-ről 14-re nőtt a vádlottak száma a Kecskeméti Törvényszéken tárgyalt büntetőperben.

Az ügyész ismertette a 13 vádpontból álló egyesített vádiratot, amiből kiderült, hogy:

  1. A tizenkettedrendű vádlott, egy 26 éves afgán férfi az embercsempész bűnszervezet hierarchiájának felső szintjén állt, és 2015 nyarán többször felügyelte a bűnszervezet tevékenységét. Utasításokat adott a szállításokat végrehajtó sofőröknek, és esetenként a csempészett emberek toborzásában is részt vett. A férfi pénzért több száz migráns Nyugat-Európába szállításának előzetes megszervezésében vett részt, köztük annak a 71 embernek a csempészésében is, akik 2015. augusztus 26-án a negyedrendű vádlott által vezetett hűtőkamionban fulladtak meg.
  2. A tizenharmadrendű vádlott a bűnözői csoport tevékenységében bolgár sofőrök toborzásával és a szállító járművek előfutójaként működött közre. Kiderült, hogy a 34 éves bolgár férfi szervezte be a bűnszervezetbe a nyolcad-, a tized- és a tizenegyedrendű vádlottat, akiket 2015 júniusában Magyarországra hozott, és akik összesen 90 migránst próbáltak meg Nyugat-Európába csempészni, de a rendőrök tetten érték őket.
  3. A tizennegyedrendű vádlott, egy 33 éves bolgár férfi 2015. augusztus 22-én sofőrként legalább 40 migránst szállított Németországba. A vádirat további vádpontjai érintették az első-, a másod-, a negyed-, a nyolcad-, a tized- és a tizenegyedrendű vádlott, illetve a Németországban és Ausztriában már elfogott és jogerősen elítélt embercsempészek cselekményeit is.

94 millió forintot menekítettek Afganisztánba

Az embercsempészések során a személyszállításra alkalmatlan járművekben a migránsok a zsúfoltság, a levegő, a víz és élelmiszer hiánya, illetve a mozgásképtelenség miatt jelentős testi és lelki gyötrelmeket szenvedtek el.

Az is elhangzott, hogy a tizenkettedrendű vádlott ezzel kb. 94 millió forintnak megfelelő euróra tett szert, amit Afganisztánba „menekített”. A tizenharmad- és a tizennegyedrendű vádlott esetében nem állapítható meg, hogy szerepükért kaptak-e pénzt.

A tizenharmadrendű vádlott kihallgatása során tett vallomásában azt mondta, hogy a bűnszervezetbe a másodrendű vádlott a családját fenyegetve szervezte be, és az embercsempészésben csakis félelemből vett részt. Beszélt arról is, hogy előfutóként kétszer biztosította a járműveket, a rendőröket figyelte.

A tizenharmadrendű vádlott korábbi vallomásainak felolvasása után a másodrendű vádlott tagadta, hogy megfenyegette volna. A tizedrendű vádlott viszont azt jelezte, hogy őt éppen a tizenharmadrendű vádlott szervezte be a bűnszervezetbe.

A tárgyaláson tanúként meghallgattak egy embercsempészésért Magyarországon 5 éves büntetését töltő tunéziai embert is, aki az elsőrendű vádlott embercsempészeti szervező tevékenységéről vallott. A másik, magyar állampolgárságú, autószerelőként dolgozó tanú többször is az ötödrendű vádlott járműveinek javítását végezte.

A parndorfi ügy

A 11 bolgár, két afgán és egy bolgár-libanoni állampolgárságú vádlott közül tizenegyet letartóztattak, de hárman (a heted-, a tizenketted- és a tizennegyedrendű vádlott) szökésben vannak. A vádirat összesen 26 vádpontot tartalmaz, ezek közül a 25. a 71 ember halálát okozó úgynevezett parndorfi ügy.

A bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között 31 alkalommal összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva. 2015 júniusától naponta csempésztek embereket Németországba és Ausztriába.

2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A Kecskemétről a határra tartó hűtőkocsiban az 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek még magyar területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt.

A 71 ember halálát okozó „parndorfi ügy” elkövetésével az ügyészség az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottat vádolja.

Vádlottak a Kecskeméti Törvényszéken június 21-én.Fotó: Kurucz Árpád / Anadolu Agency

A kiemelt jelentőségű bűnügy most már 14 vádlottját bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészéssel vádolják, 4 vádlottnak ezen kívül különös kegyetlenséggel, több, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt is felelnie kell.

Az ügyészség 4 vádlottra életfogytig tartó, a többi embercsempészre határozott idejű fegyházbüntetést kért. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.