Trump dührohamot kapott, mert már letartóztatások jöhetnek az oroszügyi vizsgálatban

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Nem vette jól Donald Trump a hírt, hogy az Oroszország és Trump kampánystábja összejátszását vizsgáló különleges ügyész hétfőn benyújthatja első vádjavaslatait és akár már aznap őrizetbe vehetik az ügy első gyanúsítottját. Trump vasárnapi ébredése után azonnal örjöngésbe kezdett, a nyomozást "boszorkányüldözésnek" és "kamunak" nevezte, majd egyből ellentámadásba lendült.

Robert Mueller különleges ügyész elkészült az első vádemelési javaslattal az oroszügyi vizsgálatban. Trump erre dührohamot kapott.Fotó: ALEX WONG/AFP

Tweetjeiben azt követelte, hogy a hatóságok inkább a "kamu dosszié" ügyében vizsgálódjanak. "Kamu dossziénak" ő azt a jelentést nevezi, amit egy kiugrott britt titkosügynök, Christopher Steele állított össze, és aminek a megállapításai alapvető tárgyát képezik a vizsgálatoknak. Steele-t a Fusion GPS nevű, a Wall Street Journal két oknyomozója által alapított cég kérte fel, őket pedig eredetileg egy Marco Rubiót támogató republikánus által alapított weblap, a Washington Free Beacon bízta meg a nyomozással. Ám a Beacon a republikánus háziverseny eldőlése után kiszállt, a nyomozást a demokraták, illetve Perkins Coie finanszírozták tovább.

Steele a brit hírszerzés orosz részlegének sztárkéme volt, kapcsolatait kihasználva sok terhelő információt szerzett Trump stábja és az orosz kormány közti kapcsolatokról.

Trump vasárnapi tweetjeiben azt állította, hogy a republikánus párt még sose volt ennyire "DÜHÖS ÉS EGYSÉGES", bár ebből az elmúlt hetekben csak az előbbinek voltak jelei, és leginkább Trumpra voltak dühösek sokan a pártban. Trump újra tagadta, hogy bármiféle összjáték lett volna az oroszokkal - akikkel még fia, Donald Jr. is egyeztetett, még ha ezt előbb apja sugallatára meg is próbálta letagadni. Ez utóbbi incidens amúgy külön is vizsgálat tárgya, mert felveti az igazságszolgáltatás akadályoztatását, ami különösen akkor vállhat kellemetlenné, ha beigazolódik, h Trumpnak tényleg köze volt a hamis tartalmú írásos vallomás megszövegezéséhez.

Trump ezután megpróbálta az orosz-amerikai urániumüzletre terelni a szót, végül az adóreformnál kötött ki. Pedig az előbbi tényleg büdös történet: Clintonék alapítványa 145 millió dollárt kapott azoktól az uránbányász cégektől, amelyek aztán Clitnon külügyminisztersége alatt kerültek a Rosszatom irányítása alá úgy, hogy az Obama-kormány engedélyével folytathatták az amerikai urán-készletek húsz százalékának kitermelését. De előkerült Clinton emaileinek az ügye és valami zavaros utalás James Comey-ra, az FBI egykori igazgatójára, akit Trump saját bevallása szerint is azért rúgott ki, mert vizsgálni kezdte az oroszok választási kavarásait. (Via BBC, The Washington Post, Axios)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.