Azzal vádolnak egy ausztrál minisztert, hogy magyar

külföld
2017 november 03., 16:56
comments 188

Komoly politikai válságot idézett elő Ausztráliában az ország alkotmányának 44. cikkelye, amely szerint kettős állampolgár nem tölthet be politikai tisztséget. Múlt pénteken az ausztrál felsőbíróság megfosztotta politikai tisztségeitől Barnaby Joyce miniszterelnök-helyettest, mert a képviselő tavalyi megválasztása idején kettős állampolgár volt. Vele együtt négy szenátornak is mennie kellett.

A kormány hiába érvelt azzal, hogy amikor Barnaby Joyce-t megválasztották, az amúgy hatalmas nacionalista lózungokkal kampányoló képviselő nem tudott arról, hogy származása miatt új-zélandi állampolgár is. A kormányfőhelyettes augusztusban már lemondott külföldi állampolgárságáról és decemberben elindul az időközi választáson.

Josh Frydenberg leteszi miniszteri esküjét 2015. szeptember 2-én.
photo_camera Josh Frydenberg leteszi miniszteri esküjét Fotó: Stefan Postles/AFP

De ettől még a Malcolm Turnbull vezette koalíciós kormánynak nincs könnyű dolga:  két héten belül meg kell szereznie legalább az egyik független képviselő támogatását a parlamentben, hogy kormányzóképes maradjon. Ebben a roppant kellemetlen helyzetben jött az újabb botrány: Josh Frydenberg környezetvédelmi és energetikai minisztert azzal vádolták meg, hogy magyar állampolgársága is van. 

Az ügyet kirobbantó Australian cikke felidézi, hogy Frydenberg anyja Magyarországon született, ahonnan a családja elmenekült a holokauszt elől, és a háború után  Ausztráliában telepedett le. Az akkori dokumentumokban először magyarként hivatkoztak a kis Erikára, de később már hontalanként regisztrálták. Az Australian magyar alkotmányjogászokat is megszólaltatott, akik elmondták, hogy az állampolgársági törvény szerint mindenki magyar állampolgárnak tekinthető, aki 1941 és 1945 között Magyarországon született. 

A helyzet ugyanakkor a magyar szakértők szerint sem egyértelmű, Frydenberg szerint meg egyenesen abszurd azt állítani, hogy ő magyar állampolgár lenne, hiszen azt soha nem kérvényezte.

Ausztráliában sokan idejétmúltnak tartják azt az alkotmányos szabályt, hogy kettős állampolgár nem lehet tagja a parlamentnek, hiszen az ország lakosságának majdnem fele első vagy második generációs bevándorló, és sokuknak van kettős állampolgársága. A miniszterelnök bizottságot hívna össze, hogy kezeljék valahogy az áldatlan helyzetet, mert a politikai stabilitást már komolyan veszélyezteti a sok állampolgársági botrány. Persze ki lehetne venni az alkotmányból ezt a hülye szabályt, de a bevándorlásellenes populizmus ott is rohadt népszerű.

(Australian, Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.