Az ausztrál miniszterelnök-helyettes döbbenten tudta meg, hogy új-zélandi állampolgár lehet

külföld
2017 augusztus 14., 09:13
comments 74

Barnaby Joyce hétfőn döbbenten jelentette be, hogy lehet nem is ülhetne benn a parlamentben. Az ötvenéves politikus elmondása szerint sokkolódott az információtól, hogy lehet, hogy új-zélandi állampolgár. 

Joyce Ausztráliában született, miután apja Új-Zélandról átköltözött, és világéletében ausztrál állampolgár volt elmondása szerint. Most a legfelső bírósághoz fordul, hogy kiderüljön, maradhat-e a parlament tagja. 

photo_camera Fotó: WILLIAM WEST/AFP

Joyce apja Új-Zélandon született, és 1947-ben költözött Ausztráliára. Joyce már ott született meg 1967-ben, és sokáig fel se merült benne, hogy új-zélandi állampolgár lehetne. Nemrég tudta meg, hogy az új-zélandi törvények lehetővé teszik, hogy a külföldön születettek származás útján, ha szüleik állampolgárok voltak, automatikusan állampolgárok legyenek. 

A sztorit pár hete robbantotta az ausztrál sajtó, azóta Joyce az új-zélandi hatóságokhoz fordult, hogy utánajárjon a dolognak. Nem ő az egyetlen, az elmúlt héten négy másik politikus esetében is felmerült, hogy lehet, új-zélandi állampolgárok is, ekkor pedig nem ülhetnének ott a parlamentben. 

Joyce esetében külön csavart ad a történetnek, hogy egy ismert populista politikusról van szó, aki gyakran szerepelt tradicionális ausztrál viseletben, miközben az invazív fajoktól igyekezett megvédeni országát. (Financial Times, Guardian

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.