Már egy teljesen másik ország kormánya is belebukhat a katalán válságba

külföld
2017 november 03., 05:33
comments 131
Bart De Wever, a flamand nacionalista N-VA elnöke most előtérbe kerülhet, pártja nagy támogatója a katalán függetlenségi mozgalomnak, miközben a kormánykoalíció együttesen nem támogatja Katalónia elszakadását.
photo_camera Bart De Wever, a flamand nacionalista N-VA elnöke most előtérbe kerülhet, pártja nagy támogatója a katalán függetlenségi mozgalomnak, miközben a kormánykoalíció együttesen nem támogatja Katalónia elszakadását. Fotó: NICOLAS MAETERLINCK/BELGA/AFP

A spanyol alkotmányos válság után Belgiumban robbanthat ki kormányválságot a katalán függetlenség ügye. A kulcsfigura Carles Puigdemont leváltott katalán elnök, aki jelenleg Brüsszelben tartózkodik, ahol élvezi a flamand nacionalisták vendégszeretetét.

Spanyolországban viszont letartóztatási parancs van érvényben ellene, és ha a spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adnak ki ellene, az komoly feszültségeket okozhat a belga kormányban. Az ugyanis hivatalosan nem támogatja ugyan Katalónia elszakadását, de legnagyobb pártja, a szeparatizmussal szintén flörtölő flamand nacionalista N-VA viszont igen. A Le Soir szerint a flamand nacionalisták eddig csak magánemberként biztosították támogatásukról Puigdemontot, "eddig nem lépték át azt a határt, amely végső soron a kormány összeomlását vonhatná maga után".

A Le Soir értékelése szerint komoly ellentmondás feszül az önálló Flandria megteremtését zászlójára tűző párt "nacionalista és kormányzati kötelezettségei között".

A párt egyik EP-képviselője, Sander Loones szerint mind a kiadatás, mind pedig Puigdemont esetleges menedékjogi kérelme ügyében az illetékes belga hatóságnak, illetve bíróságnak kell döntenie világos szakmai és jogi kritériumok alapján, a kormánynak ebben nem lehet semmilyen szava. A párt elnöke, Bart De Wever szerint pártja nem kívánja szítani a feszültséget, de nem fognak cserben hagyni egy barátot, márpedig Puigdemont annak számít, akit mindig szívesen látnak.

A lap értesülései szerint a kormányfő, Charles Michel annyit kért kormánya tagjaitól, hogy nyilvánosan ne komentálják a katalán válság fejleményeit. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.