Már egy teljesen másik ország kormánya is belebukhat a katalán válságba

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Bart De Wever, a flamand nacionalista N-VA elnöke most előtérbe kerülhet, pártja nagy támogatója a katalán függetlenségi mozgalomnak, miközben a kormánykoalíció együttesen nem támogatja Katalónia elszakadását.Fotó: NICOLAS MAETERLINCK/BELGA/AFP

A spanyol alkotmányos válság után Belgiumban robbanthat ki kormányválságot a katalán függetlenség ügye. A kulcsfigura Carles Puigdemont leváltott katalán elnök, aki jelenleg Brüsszelben tartózkodik, ahol élvezi a flamand nacionalisták vendégszeretetét.

Spanyolországban viszont letartóztatási parancs van érvényben ellene, és ha a spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adnak ki ellene, az komoly feszültségeket okozhat a belga kormányban. Az ugyanis hivatalosan nem támogatja ugyan Katalónia elszakadását, de legnagyobb pártja, a szeparatizmussal szintén flörtölő flamand nacionalista N-VA viszont igen. A Le Soir szerint a flamand nacionalisták eddig csak magánemberként biztosították támogatásukról Puigdemontot, "eddig nem lépték át azt a határt, amely végső soron a kormány összeomlását vonhatná maga után".

A Le Soir értékelése szerint komoly ellentmondás feszül az önálló Flandria megteremtését zászlójára tűző párt "nacionalista és kormányzati kötelezettségei között".

A párt egyik EP-képviselője, Sander Loones szerint mind a kiadatás, mind pedig Puigdemont esetleges menedékjogi kérelme ügyében az illetékes belga hatóságnak, illetve bíróságnak kell döntenie világos szakmai és jogi kritériumok alapján, a kormánynak ebben nem lehet semmilyen szava. A párt elnöke, Bart De Wever szerint pártja nem kívánja szítani a feszültséget, de nem fognak cserben hagyni egy barátot, márpedig Puigdemont annak számít, akit mindig szívesen látnak.

A lap értesülései szerint a kormányfő, Charles Michel annyit kért kormánya tagjaitól, hogy nyilvánosan ne komentálják a katalán válság fejleményeit. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.