A szaúdi légierő Jemen fővárosát támadta

Vasárnapra virradóra sorozatos légicsapást mértek a szaúdi vezetésű szövetség erői a jemeni fővárosra, Szanaára, néhány órával azután, hogy a jemeni húszi lázadók ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi nemzetközi repülőtérre.

A harci gépek több célpontot is támadtak Szanaában, közöttük az esz-Szabín teret, a közeli elnöki palotát, a nemzetbiztonsági hivatal székhelyét, a belügyminisztériumot és az Attan meg a Nokom hegyeken lévő légvédelmi bázisokat – közölték helyi lakosok és a húszik által működtetett Szaba hírügynökség.

A Szaba szerint 15 légicsapást mértek a városon belüli célpontokra, és kb. ugyanennyit Szanaa elővárosaiban és a környéken lévő katonai célpontokra. A közelben lévő lakóházak kisebb károkat szenvedtek, sebesültekről egyelőre nem érkeztek jelentések.

Füst Jemen fővárosában a légi támadások után.Fotó: Hani Al-Ansi / dpa / AFP

A jemeni polgárháború két és fél évvel ezelőtti kezdete óta a szövetségesek harci gépei több százszor támadták ezeket a célpontokat.

Szombat éjjel az Ali Abdullah Száleh volt elnök hadseregének támogatását élvező síita húszi lázadók nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki Rijádra. A szaúdi kormány szerint a rakéta a repülőtértől északra zuhant le és robbant fel, de senki sem sebesült meg – közölte az al-Arabíja szaúdi műholdas televízió, ami szerit a támadás miatt a légi közlekedésben sem voltak fennakadások.

A húszik szóvivője, Mohammed Abdul-Szalam a Twitteren közölte, hogy a rakétát megtorlásnak szánták az észak-jemeni Szaada tartományban egy piac és egy szálloda ellen végrehajtott szaúdi légicsapásra, amiben 29 polgári személy halt meg, és sokan megsebesültek.

A szombat éjjeli rakétatámadás nem az első volt, amit a húszi lázadók Jemenből szaúdi célpontok ellen intéztek, amióta Rijád több mint két éve beavatkozott a háborúba. A húszi lázadók a múlt héten egy Nadzsrán tartománybeli katonai támaszpontra lőttek ki rakétát, ami a szaúdi hatóságok szerint egy lakónegyedbe csapódott be Beir-Szalariesz térségében.

A háborúban eddig ENSZ-szervezetek adatai szerint több mint 10 ezer jemeni halt meg (többségükben polgári személyek), és kb. 3 milliónyian kényszerültek az otthonuk elhagyására. A háború miatti humanitárius válságban közel 1 millió embert érintő éhínség és kolerajárvány tört ki a nagyon szegény arab országban. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.