Nyugati hírszerzők figyelmeztették a libanoni miniszterelnököt, hogy meg akarják ölni

külföld
2017 november 05., 16:32
comments 38

Nyugati hírszerző ügynökségek figyelmeztették Szaad Haríri leköszönő libanoni miniszterelnököt a meggyilkolására szőtt összeesküvésről – írja a szaúdi tulajdonú pánarab Asark al-Avszat című napilap, Harírihoz közel álló, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Az Asark al-Avszat jelentése szerint „a források elmondták, hogy a kormányfő nyugati figyelmeztetéseket kapott egy ellene irányuló gyilkossági kísérletről”, de további részleteket nem közöltek.

Abbász Ibrahim vezérőrnagy, a libanoni biztonsági szolgálat feje azt állítja, nincs értesülésük libanoni politikusok meggyilkolását célzó összeesküvésről, és a hadsereg is azt közölte, hogy nem tártak fel ilyen összeesküvéseket.

Haríri váratlanul jelentette be lemondását szombaton, arra hivatkozva, hogy összeesküvést szőttek a meggyilkolására. Azt mondta, Libanonban a légkör olyan, mint apja, az akkori kormányfő, Rafík Haríri 2005-es meggyilkolása előtt. A kormányfő Iránt és libanoni szövetségesét, a Hezbollah síita szervezetet vádolta a Libanonban és más arab országokban játszott szerepük miatt.

Szaad Haríri 2016. november 3-án.
photo_camera Szaad Haríri Fotó: Anwar Amro/AFP

Haríri pénteken a szaúdi fővárosba, Rijádba utazott, és nem tért vissza Libanonba. Az al-Dzsadíd bejrúti televízió úgy tudja: Haríri szombati televíziós beszédét is Rijádban vették fel, és onnan is sugározták. Az Asark al-Avszat meg nem nevezett forrásokra hivatkozva feltételezte, hogy Haríri biztonsági okokból nem tér vissza Libanonba.

Az al-Arabíja el-Hadasz szaúdi hírtévé (ami ugyanannak a médiacsoportnak a tagja, mint az Asark al-Avszat) szombaton azt jelentette, hogy előző nap Haríri elleni merényletkísérletet hiúsítottak meg Bejrútban. Tamer asz-Szabah, a Perzsa (Arab)-öböl ügyeiért felelős szaúdi államminiszter szombaton megerősítette, hogy Haríri személyes biztonsági szolgálata tudott az összeesküvésről.

Michel Aun libanoni elnök nem fogadja el Haríri lemondását, amíg nem tér vissza Libanonba – közölték vasárnap az elnöki hivatalban, így késnek a kormányfő utódjáról tartandó, amúgy is nehézkes politikai egyeztetések. Aun, a Hezbollah politikai szövetségese várni fog a lemondás elfogadásával vagy elutasításával, megvárja, amíg Haríri visszatér Libanonba és kifejti az indokait – közölték az elnöki hivatal nevük elhallgatását kérő vezetői.

Libanonban az államfő maronita keresztény, a miniszterelnök szunnita, a házelnök pedig síita.

Bahrein külügyminisztériuma vasárnap elrendelte, hogy minden állampolgára haladéktanul hagyja el Libanont, és a rendelet értelmében bahreini állampolgárok nem utazhatnak Libanonba. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.