Az egész magyar készpénzforgalmat kormányközeli cégek irányíthatják

A G7 arról írt, hogy az egész magyar készpénzforgalom felett kormányközeli cégek veszik át az irányítást.

Mint írják, a magyar készpénz-szállítási piacot csak 3 cég tartja el (illetve 2 másiknak is  van engedélye készpénz-feldolgozásra, de ezek kisebbek, és elsősorban nem is pénzszállítással foglalkoznak). A 3 cég az utóbbi években együtt sem ért el 20 milliárd forint bevételt, ami nem is sok, ha egy egész szektort nézünk, és a nyereségük is elhanyagolható.

Viszont stratégiailag nagyon fontos ez az iparág, mert valakinek fel kell töltenie a bankfiókokat és -automatákat, ki kell szállítania a nyugdíjakat, és össze kell szednie, majd fel kell dolgoznia a rengeteg készpénzt, amit elköltünk a boltokban. Ez létfontosságú a gazdaság vérkeringését tekintve, ráadásul rengeteg érzékeny adat kerülhet a pénzfeldolgozókhoz.

Ezért sem elhanyagolható hír, hogy a G7 szerint hamarosan mind a 3 cég kormányközelbe kerül:

  1. A legkisebb cég, a TrezEx Gubicza Ágoston és Boris Mihály alapkezelője, amit a GB & Partners vett meg az állami Eximbank tőkealapjának forrásaiból 2017 áprilisában.
  2. Az MPT Security szállítja a nyugdíjakat és a sárga csekkes pénzeket. Korábban a Postáé volt, de 2015 májusától a Takarékbank-FHB érdekeltségi kör irányítása alá került.
  3. A legnagyobb cég, a G4S Készpénzlogisztikai Kft. pedig a többi magyar G4S céggel együtt a nagy nemzetközi anyacégétől Garancsi István hetekkel ezelőtt alapított cégéhez került.

Az, hogy mindhárom pénzszállító cég mögötti érdekeltségi körök közel állnak a kormánypárthoz, veszélyes lehet, mert némi informális koordináció mellett könnyen megszüntetheti az eddig jellemző árversenyt, akár egyeztetett áremelésnek is megágyazhat – írja a G7, ami szerint ráadásul így az ország összes kiskereskedelmi cégének, bankjának és ATM-jének készpénzforgalmát megismerhetik a kormányközeli üzleti körök. További részletek a G7-en.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.