Az egész magyar készpénzforgalmat kormányközeli cégek irányíthatják

gazdaság
2017 november 06., 14:19
comments 146

A G7 arról írt, hogy az egész magyar készpénzforgalom felett kormányközeli cégek veszik át az irányítást.

Mint írják, a magyar készpénz-szállítási piacot csak 3 cég tartja el (illetve 2 másiknak is  van engedélye készpénz-feldolgozásra, de ezek kisebbek, és elsősorban nem is pénzszállítással foglalkoznak). A 3 cég az utóbbi években együtt sem ért el 20 milliárd forint bevételt, ami nem is sok, ha egy egész szektort nézünk, és a nyereségük is elhanyagolható.

Viszont stratégiailag nagyon fontos ez az iparág, mert valakinek fel kell töltenie a bankfiókokat és -automatákat, ki kell szállítania a nyugdíjakat, és össze kell szednie, majd fel kell dolgoznia a rengeteg készpénzt, amit elköltünk a boltokban. Ez létfontosságú a gazdaság vérkeringését tekintve, ráadásul rengeteg érzékeny adat kerülhet a pénzfeldolgozókhoz.

Ezért sem elhanyagolható hír, hogy a G7 szerint hamarosan mind a 3 cég kormányközelbe kerül:

  1. A legkisebb cég, a TrezEx Gubicza Ágoston és Boris Mihály alapkezelője, amit a GB & Partners vett meg az állami Eximbank tőkealapjának forrásaiból 2017 áprilisában.
  2. Az MPT Security szállítja a nyugdíjakat és a sárga csekkes pénzeket. Korábban a Postáé volt, de 2015 májusától a Takarékbank-FHB érdekeltségi kör irányítása alá került.
  3. A legnagyobb cég, a G4S Készpénzlogisztikai Kft. pedig a többi magyar G4S céggel együtt a nagy nemzetközi anyacégétől Garancsi István hetekkel ezelőtt alapított cégéhez került.

Az, hogy mindhárom pénzszállító cég mögötti érdekeltségi körök közel állnak a kormánypárthoz, veszélyes lehet, mert némi informális koordináció mellett könnyen megszüntetheti az eddig jellemző árversenyt, akár egyeztetett áremelésnek is megágyazhat – írja a G7, ami szerint ráadásul így az ország összes kiskereskedelmi cégének, bankjának és ATM-jének készpénzforgalmát megismerhetik a kormányközeli üzleti körök. További részletek a G7-en.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.