A fél, na jó, talán csak a negyed amerikai haditengerészet benne volt az évtized korrupciós botrányában

2017 november 7., kedd 6:05
63
Az amerikai haditengerészet repülőhordozója, a USS Ronald Reagan és kísérőhajói Dél-Korea partjainál. Fotó: KENNETH ABBATE/AFP

Már az amerikai haditengerészet hatvannál is több tengernagyát érinti a „Dagadt Leonard” néven futó nyomozás, aminek a tárgya a becenevét 160 kilós testsúlyával kiérdemlő szingapúri mágnás, Leonard Glenn Francis, aki a gyanú szerint évtizedes túlszámlázásaival 35 millió dolláros kárt okozott a haditengerészetnek, írja a Washington Post. Francis eközben tengerészek tucatjait vesztegette meg különböző juttatásokkal, például rendszeresen szervezett több napos ivászatokat, ahova prostituáltakat is hozatott a vendégeinek.

Az amerikai igazságügyi minisztérium eddig 28 személy, köztük két tengernagy ellen emelt csak vádat Francis négy évvel ezelőtti letartóztatása óta, de a Washington Post értesülései szerint az elmúlt években 440 tengerész, köztük legalább hatvan aktív vagy már nyugalmazott tengernagy ellen indult vizsgálat. Csak hogy lássuk az arányokat: az amerikai haditengerészetben nagyjából 210 tengernagy szolgál egyidejűleg.

Több olyan tengerésztiszt ellen azért indult belső vizsgálat, mert az igazságügyi minisztérium szerint a cselekedeteik a polgári törvényeket talán nem sértették, de a katonai jogot megsérthették. A haditengerészet pedig igyekszik homályban tartani az ügyeket, a 440 vizsgálat alá vont személy közül mindössze tízet azonosítottak, és még az ő ügyleteikről sem árultak el sokat, még a már lezárt ügyekben sem. A haditengerészet a vizsgálat alá vontak személyiségi jogaira hivatkozva tartja vissza a neveket.

A Post értesülései szerint sok esetben azért nem került sor különösebb vizsgálatra, mert a katonai jog szerint a legtöbb bűncselekmény öt éven belül elévül. Francis korrupciós ügyei 1992-ig nyúlnak vissza, a javuk 2004-2010 között volt, vagyis ezekben az esetekben már nem vizsgálódhatnak.

Vagyis hiába várja Francis San Diego-i börtönében 2015 óta az ítéletét, miután bűnösnek vallotta magát „rengeteg" tengerésztiszt lefizetésében és 35 millió dollár elsikkasztásában, a bűntársai, köztük több tucat tengernagy az elévülés miatt megúszhatják a felelősségre vonást.

Az ügy mindenesetre rémisztő mértékű korrupciót tárt fel a haditengerészetnél, amit talán az jellemez leginkább, hogy a haditengerészet saját nyomozói, az NCIS munkatársai kénytelenek voltak még a hagitengerészet fő műveleti tisztje, Jonathan W. Greenert tengernagy előtt is titkolózni, akit szándékosan kihagytak azok köréből, akik tájékoztatást kaptak a nyomozás állásáról. Jó okkal, Greenert maga is kapcsolatban volt Francisszel, akivel közös fényképeken is szerepel, és akinek személyes hangvételű köszönőleveleket is küldött szolgálataiért.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt