A Facebook azt kéri, hogy küldd el neki a meztelen tested képét, hogy senki más ne tudjon visszaélni vele

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Mark Zuckerberg San Joséban április 18-ánFotó: Justin Sullivan / Getty Images / AFP

Egészen bizarr kezdeményezésbe fogott a Facebook az ausztrál kormánnyal együttműködve: arra kérik a felhasználóikat, hogy osszák meg velük meztelen testük képmását annak érdekében, hogy elkerülhessék az azzal történő visszaéléseket. 

Hogy micsoda? A Facebookon nem oszthatunk meg se meztelen, se pornográf tartalmakat, de a hálózat figyeli azokat a linkeket is, amik a Messengeren cserélnek gazdát, és simán letilt, ha nem tetszik, amit lát. Mivel egyre több (nem csak privát, de kereskedelmi és üzleti) kommunikáció zajlik a Messengeren keresztül, és ezt várhatóan egyre kifinomultabb algoritmusok figyelik, a Facebooknak fontos, hogy felkészüljön az esetleges jogsértések kiszűrésére. Mert az még ok lehet, ha megosztasz egy Pornhub linket, de ha a volt csajod seggét terjeszted, már nem annyira.)  Erre találták ki azt a lehetőséget, hogy 

oszd meg a Facebookkal a meztelen tested képét, hogy ha valaki vissza akarna élni vele, és megpróbálja továbbküldeni, blokkolni tudják azt, aki megpróbálja.

A revenge porn, azaz amikor a csalódott fél azzal vesz elégtételt volt partnerén, hogy megosztja a közös meztelen vagy szexuális felvételeket a neten, elég gyakori jelenség Amerikában, Európában és Ausztráliában is. Amerikában 4 százaléka az internethasználóknak volt már áldozata ilyen támadásnak, 30 év alatti nők esetében ez az arány 10 százalék. A képek és videók gyakran a Facebookon terjednek. 

A Facebook persze azt állítja, hogy a meztelen képet csak rövid ideig tárolja, mielőtt  lefordítja egy digitális ujjlenyomattá, amit pedig manuálisan végez egy kommunikációs ügyintéző. Így elvileg preventíven és utólagosan is be tudja biztosítani magát az illető, és a képmásai nem jelenhetnek meg a Facebook üzenőprogramjában sem. 

A gond ugye ott van, hogy ettől még más hálózatokon ugyanúgy elkövethetőek ezek a bűncselekmények, és a Facebook jóhiszeműségéről sincs minden user meggyőződve. Viszont elvileg mind a Google, a Twitter és a Facebook is ugyanazt az azonosító technológiát (PhotoDNA) használja, tehát hosszútávon lehetne alapja az együttműködésnek.  

Ausztráliában most egyelőre egy tesztüzemet indított a Facebook az ausztrál kormány közreműködésével, de keresik a további partnerországokat. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.