A Facebook azt kéri, hogy küldd el neki a meztelen tested képét, hogy senki más ne tudjon visszaélni vele

tech
2017 november 08., 08:41
comments 203
Mark Zuckerberg San Joséban április 18-án
photo_camera Mark Zuckerberg San Joséban április 18-án Fotó: Justin Sullivan / Getty Images / AFP

Egészen bizarr kezdeményezésbe fogott a Facebook az ausztrál kormánnyal együttműködve: arra kérik a felhasználóikat, hogy osszák meg velük meztelen testük képmását annak érdekében, hogy elkerülhessék az azzal történő visszaéléseket. 

Hogy micsoda? A Facebookon nem oszthatunk meg se meztelen, se pornográf tartalmakat, de a hálózat figyeli azokat a linkeket is, amik a Messengeren cserélnek gazdát, és simán letilt, ha nem tetszik, amit lát. Mivel egyre több (nem csak privát, de kereskedelmi és üzleti) kommunikáció zajlik a Messengeren keresztül, és ezt várhatóan egyre kifinomultabb algoritmusok figyelik, a Facebooknak fontos, hogy felkészüljön az esetleges jogsértések kiszűrésére. Mert az még ok lehet, ha megosztasz egy Pornhub linket, de ha a volt csajod seggét terjeszted, már nem annyira.)  Erre találták ki azt a lehetőséget, hogy 

oszd meg a Facebookkal a meztelen tested képét, hogy ha valaki vissza akarna élni vele, és megpróbálja továbbküldeni, blokkolni tudják azt, aki megpróbálja.

A revenge porn, azaz amikor a csalódott fél azzal vesz elégtételt volt partnerén, hogy megosztja a közös meztelen vagy szexuális felvételeket a neten, elég gyakori jelenség Amerikában, Európában és Ausztráliában is. Amerikában 4 százaléka az internethasználóknak volt már áldozata ilyen támadásnak, 30 év alatti nők esetében ez az arány 10 százalék. A képek és videók gyakran a Facebookon terjednek. 

A Facebook persze azt állítja, hogy a meztelen képet csak rövid ideig tárolja, mielőtt  lefordítja egy digitális ujjlenyomattá, amit pedig manuálisan végez egy kommunikációs ügyintéző. Így elvileg preventíven és utólagosan is be tudja biztosítani magát az illető, és a képmásai nem jelenhetnek meg a Facebook üzenőprogramjában sem. 

A gond ugye ott van, hogy ettől még más hálózatokon ugyanúgy elkövethetőek ezek a bűncselekmények, és a Facebook jóhiszeműségéről sincs minden user meggyőződve. Viszont elvileg mind a Google, a Twitter és a Facebook is ugyanazt az azonosító technológiát (PhotoDNA) használja, tehát hosszútávon lehetne alapja az együttműködésnek.  

Ausztráliában most egyelőre egy tesztüzemet indított a Facebook az ausztrál kormány közreműködésével, de keresik a további partnerországokat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.