Holnap ismét Budapest Science Meetup!

meetup
2017 november 08., 20:26

Csütörtökön 19 órára várunk mindenkit a novemberi Budapest Science Meetup-ra, amely ezúttal is az MTA Könyvtár és Információs Központban lesz megrendezve. A három változatos témájú előadásban hallhattok neutroncsillag ütközésből származó gravitációs hullámokról, a leukémia és limfóma daganatos betegségek célzott kezelésének hatékonyabbá tételéről, valamint magyar közbeszerzések empirikus elemzéséből levonható következtetésekről.

Mint a legtöbb meetup-ra, a mienkre is lehet a meetup.com-on regisztrálni, illetve a Facebook-on is. De nem kötelező. A részvétel természetesen ingyenes.

Részletes program:

Úton az onkohematológiai kórképek személyre szabott kezelése felé

Dr. Kiss Richárd - MTA-SE Lendület Molekuláris Onkohematológia Kutatócsoport, Semmelweis Egyetem, I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet

A modern onkológiai kutatások célja az úgynevezett személyre szabott kezelések kialakítása, melyben az onkohematológia, vagyis az orvostudomány a vérképző- és nyirokrendszer rosszindulatú megbetegedéseivel foglalkozó ága mindig is élen járt. A krónikus mieloid leukémia (CML) volt az első daganatos betegség, melynek a genetikai háttere felfedezésre került, ez később elvezetett ezen betegség célzott kezeléséhez, mely az onkológia mindeddig legnagyobb sikertörténete, és így a CML a személyre szabott kezelés igazi modellbetegségéve vállt.

Munkacsoportunk leukémiákban és limfómákban olyan genetikai markereket keres, melyek segítségével lehetővé válik a betegség kimenetelének pontosabb becslése, a kezelés hatékonyságának megítélése, vagy akár új terápiás célpontok meghatározása, vagyis a személyre szabott kezelés megteremtése minél több hematológiai kórképben, mely végső soron a betegek életkilátásait javítja.

Kozmikus aranybánya: Gravitációshullám- és fényjelek egy ütköző neutroncsillag-párból

Raffai Péter - ELTE TTK Atomfizikai Tanszék

Augusztus 17-én a LIGO detektorok újabb gravitációshullám-jelet észleltek. A GW170817, ami az eddigi legerősebb és legközelebbről érkezett jel, két összeütköző neutroncsillagból származott. A jel után 2 másodperccel űrteleszkópok egy rövid gamma-felvillanást észleltek, órákkal később pedig a forrás halványodó utófényét is megfigyelték a csillagászok. A sikeres megfigyelésekhez a LIGO mellett az olaszországi Virgo gravitációshullám-detektor is elemi fontosságúnak bizonyult, a felfedezésben pedig az ELTE kutatóinak is jutott szerep.

Az esemény áttörés a többcsatornás csillagászatban, első lépés a gravitációshullám-kozmológiában, és választ ad arra is, honnan származik a Föld aranykészlete: ütköző neutroncsillagokból.

A rablóállam nyomában - Magyar közbeszerzések empirikus elemzése 2009-2016

Tóth István János, Hajdu Miklós - Corruption Research Center Budapest (crcb.eu)

A helyes fogalomhasználat szükséges feltétele egy jelenség eredményes elemzésének, a jelenséget működtető tényezők feltárásának. Voltaképpen ez az első lépés egy kutatási problémára adott válasz felé. Ezért az előadás első részében a politikai gazdaságtan néhány fogalmáról lesz szó röviden, amelyeket Magyarországon jellemzően nem, vagy hibásan használnak: korrupció, korrupciós kockázat, járadékvadászat, állam foglyul ejtése, haveri kapitalizmus, rablóállam.

Ezt követően 2009-16 között lebonyolított mintegy 150.000 magyar közbeszerzés adatait vizsgáljuk ökonometriai eszközökkel és a folyamatban lévő kutatási program első eredményeit ismertetjük. A szereplők és mechanizmusok bemutatása után vizsgáljuk a versenyerősség és korrupciós kockázatok erősségét a nyertes cégek különféle csoportjaiban. Az eddigi empirikus eredmények megerősítik a korrupciós kockázatok, a versenyerősség és a nyertes cégek tulajdonosainak politikai kapcsolatai közötti összefüggéseket és a rablóállam magyarországi létezésére utalnak. A közbeszerzéseken keresztül a miniszterelnök családtagjai, valamint barátai által tulajdonolt cégek, mint közbeszerzések nyertesei előnyt élveztek 2010-16 között a többi nyertes céghez képest.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.