Mintha a bringóhintózás betiltására készülnének a Margitszigeten

Egy olvasónk pár napja azzal jelentkezett, hogy a Margitszigeten bringóhintót bérelt volna, de nem tudott, mert a kölcsönzős szerint 

„betiltották a bringóhintózást a szigeten”.

Furcsa lett volna, hogy miért akarnának betiltani egy évtizedek óta népszerű szolgáltatást, azt ugyanakkor gyorsan megtudtam, hogy a szigeten pillanatnyilag tényleg nem lehet bringóhintót bérelni, a legrégebbi cég, az évtizedek óta működő Bringóvár weboldala pedig azzal a rendkívüli hírrel nyit, hogy

„Sajnálattal tájékoztatjuk Kedves Vendégeinket, hogy a Fővárosi Önkormányzat ismeretlen okok miatt a bringóhintók üzemeltetését nem engedélyezi!”,

ezért egyből megkerestem a Fővárost.

Eddigre már tisztában voltam az alaphelyzettel. A margitszigeti kölcsönzősöknek évente kell közterülethasználati engedélyért folyamodniuk, amit október végéig kértek meg minden évben. Amióta a klímaváltozás miatt hosszabbak és melegebbek az őszök, és a tél lett az új régi ősz, a vállalkozók rászoktak arra, hogy a tavaszig tartó időszakra hosszabbításért folyamodjanak.

Mint iparági forrásokból, illetve a főpolgármesteri hivatal sajtóosztályától megtudtam, idén az történt, hogy az ügyben illetékes Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság az október közepi ülésén – a szokásoktól eltérően – egyszerűen nem bírálta el a hosszabbítási kérelmeket. Ez a gyakorlatban – a szigeten jelenlévő hat kölcsönző vállakozásból négy esetében – azt jelentette, hogy október végén lejártak a kiadott engedélyek, és azóta tilos kölcsönözniük. Csak az a két cég működhet legálisan, amelyek eleve november közepéig kértek engedélyt: az egyik november 12-éig kölcsönözhet rollert, gokartot és biciklit, a másik november 15-éig elektromos golfautókat. A bringóhintózó budapestiek és turisták hoppon maradtak.

De miért nem bírálta el a bizottság a kérelmeket? És egyáltalán: a kitiltás örökre szól? – kérdeztem a Főpolgármesteri Hivataltól. A Városháza szerint:

„A megalapozott döntéshez további szakmai egyeztetések szükségesek, hiszen a Margitsziget teljes rekonstrukciója során megújult zöldfelületek, terraway műgyanta burkolatok fokozott védelme elengedhetetlen.”

Ez a válasz kissé ugyan homályos, például belefér az is, hogy továbbra is kiadják az engedélyeket, de elvben az is, hogy az új műgyanta burkolatra való hivatkozással örökre száműzzék a bringóhintókat. (A nagy szökőkút és a zenélő kút közötti szakaszon, a főúttal párhuzamos ösvényt fedték le a kívülről apró, hengerelt murvára emlékeztető, de összefüggő, ugyanakkor vízáteresztő réteget képező, drága burkolattal. Erre az útra, amióta a nyáron újra átadták a közönségnek a hosszasan felújított Szigetet, eleve nem mehetnek rá a kölcsönzött bringóhintók, miközben a budapesti bringások például igen.)

A Főváros még mást  írt::

„A főszezont követően a levont tapasztalatok alapján a szigeti közterület-használatokat újra kell vizsgálni, a bérbeadott járműfajtákat, azok darabszámát, továbbá az árusítások mennyiségét, hiszen a sziget jó ellátottságát a megújult Kő Büfé, ANGA Büfé, az új építésű Hármas Büfé és a zöldpark Árpád-híd felőli végén folyamatosan üzemelő Bringóvár magas színvonalon, folyamatosan biztosítja.”

Ebben a válaszban az az érdekes, hogy a Bringóvár a valóságban jelenleg pont ugyanúgy nem adhat bérbe járműveket, mint a cégek többsége, hiszen egy kérelmet sem bírált el az illetékes bizottság.

A sajtóosztály szerint napokon belül döntenek az ügyben:

„November hónapban várhatóan a döntés 14-én lesz, ekkor születhetnek meg a kérelmezett közterület-használatokra, többek között a bringó-hintókra is vonatkozó hozzájárulások.”

A piaci szereplők a 444 tudomása szerint az információktól teljesen elzárva figyelik az eseményeket. Ők is azt találgatják, hogy mi lehet a váratlan keménykedés oka. Sok más mellett az is felmerült, hogy a hivatal talán valami új szereplőt akarna helyzetbe hozni, de erre vonatkozó információk sem szivárogtak ki, így mindenki feszülten vártja a bizottsági ülést.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.