Az Egyesült Államokban már jövőre forgalomba kerülhet az övsömör elleni csodaoltás

TUDOMÁNY
2017 november 11., 15:15
comments 58

Bár az orvoskutatók és az egészségpolitikusok általában óvatos népség, amely igyekszik mérsékelni az új kezelésekkel kapcsolatos várakozásokat, most mégis kifejezetten izgatottnak tűnnek egy új vakcina miatt, írja a New York Times. Az amerikai gyógyszerfelügylet a múlt hónapban engedélyezte a Shingrix nevű oltóanyagot, az egészségbiztosítók pedig 2018-tól valószínűleg már fedezni is fogják az új övsömör elleni oltás költségeit.

Az új vakcinát azért tartják hatalmas áttörésnek, mert a kiterjedt vizsgálatok alapján 97 százalékban bizonyult hatékonynak az ötvenévesnél idősebbek körében az övsömör megakadályozásában. Az eddig használt vakcina 64 százalékban volt hatékony, de az idősek körében hatásfoka jelentősen visszaesett, bőven 40 százalék alá. A Shingrix a 70 éven felüliek körében is 90 százalékban hatásos.

Márpedig az övsömör - aminek a vírusát szinte mindenki elkapja még gyerekként, ez a bárányhimlő - több évtizednyi lappangás után jellemzően 50 éves kor felett okoz megbetegedést, 70 éves kor felett már 3 az egyhez az esélye a megbetegedésnek. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.