A spanyol miniszterelnök először megy Katalóniába a konfliktusok kirobbanása óta

külföld
2017 november 12., 10:14
comments 51

Mariano Rajoy egy kampányrendezvényen fog beszélni, amit jobbközép pártja hívott össze Katalóniában, miután a spanyol kormány előrehozott regionális választásokat írt ki decemberre. 

Ez az első alkalom, hogy a miniszterelnök Katalóniába látogat a közelmúlt eseményei után. A hangulat a régióban még mindig felfokozott: szombat este egyes becslések szerint 750 ezer ember tüntetett a letartóztatott katalán vezetők elengedését követelve. A katalán politikusokat azután tartóztatták le a spanyol hatóságok, hogy kimondták Katalónia függetlenségét. 

A Katalóniába is vitatott megítélésű függetlenségi népszavazás óta egyre jobban durvult el a politikai feszültség a függetlenségpárti katalán politikusok és a madridi kormány között. Végül a spanyol kormány feloszlatta a katalán parlamentet, közvetlen irányítás alá vonták a régiót és kiírtak egy választást is december 21-ére. Katalónia hatalmától megfosztott elnöke, Carles Puigdemont ekkor Brüsszelbe menekült, jelenleg is ott tartózkodik. 

photo_camera Fotó: Joan Valls/NurPhoto

Jelenleg nyolc egykori miniszter és két kampányszervező van rács mögött, az ő szabadon engedésüket követelte a tömeg szombaton. 

Azt is látni, hogy a katalán politika is meglehetősen megosztott a függetlenség kérdésében: bár a népszavazáson döntő többségben voltak az elszakadni vágyók szavazatai, a részvétel alacsony, 43 százalékos volt. Viszont a politikusok letartóztatásának lehet olyan hatása is, hogy többeket állít át a függetlenségpárti oldalra, ami a decemberi választásokkor visszaüthet Madrid számára. 

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a decemberi választáson a legtöbb szavazatot a baloldali ERC párt nyerheti, ami fontos szövetségese Puigdemontnak, ugyanakkor már jelezték, hogy hiába kéri a volt elnök, nem akarnak egy függetlenségi párti közös tomb részeként elindulni a választásokon. 

Közben Barcelona polgármestere, az élesen antikapitalista, baloldali Ada Colau nekiment a függetlenségpárti vezetőknek, szerinte ezek az emberek a saját érdekeik mentén megtévesztették a választókat, feszültséget szítottak egy ilyen függetlenség miatt, amit az emberek többsége nem is akar. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.