A magyar nők kétharmadát érte már zaklatás

2017 november 13., hétfő 12:49

A Závecz Research az Index megbízására készített egy felmérést arról, mennyire jellemzőek a szexuális visszaélések Magyarországon. A közvélemény-kutató cég ezer felnőttet kérdezett meg arról, milyen jellegű bántalmazásokat éltek át. 

Az eredményből kiderült, hogy a nők kétharmadát, a férfiak felét zaklatták már valamilyen módon.

A nőknek több mint egyharmadával fordult elő, hogy valaki olyan szexuális tartalmú megjegyzéseket tett rá, amikről az adott nő úgy érezte, egyáltalán nem helyénvalóak.

A fizikai bántalmazás az egyetlen olyan kategória, amelynek inkább a férfiak elszenvedői. A férfiak 27, a nők 12 százaléka mondta azt, hogy élete során verték már meg. 

A telefonos hívogatásoknak, a leskelődéseknek, követéseknek, az internetes zaklatásoknak, a szexuális tartalmú beszólásoknak, valamint a szexuális molesztálásoknak, erőszakos cselekményeknek többségében a nők az érintettjei.

A nők 25 százaléka említette, hogy zaklatták telefonon. A férfiaknál ez az arány 7 százalék volt. 

A nők 15 százaléka számolt be arról, hogy valaki már követte, leskelődött utána. A férfiak 7 százalékának volt ilyen élménye. 

A nők 8 százalékával fordult elő az internetes zaklatás valamelyik formája. A férfiak 4 százalékával.   

A nők 8 százaléka válaszolta azt, hogy zaklatták már szexuálisan.  Nagyjából egyharmadukat olyan zaklatta, akitől függött a jövője (például tanára, főnöke), egyharmadukat olyan ismerős, akivel nem volt hierarchikus viszonyban, további egyharmadukat pedig ismeretlen személy molesztálta. Egyharmaduk senkinek sem mondta el, mi történt vele. 

A felmérés szerint a szexuális zaklatás minden társadalmi rétegben előfordulhat, az alacsony képzettségűek körében ugyanúgy, mint a magas státuszúak körében, városokban és községekben egyaránt.