Az egészségügyi államtitkár szerint a hospice háznak azért fogyott el a pénze, mert rosszul gazdálkodott

Egészségügy
2017 november 13., 05:53
comments 360

Ónodi-Szűcs Zoltán egsézségügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek beszélt arról, hogy szerinte valami gond lehetett a Magyar Hospice Alapítvány (MHA) gazdálkodásával, ha elfogyott a pénzük.  Szerinte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel kötött szerződés alapján mindenki ugyanazt a normatív támogatást kapja, és van, akinek ez elég, míg másnak nem. 

A Budapest Hospice Ház igazgatója november elején beszélt arról, hogy a gyógyíthatatlan, főként daganatos betegeket gondozó intézmény hamarosan bezárhat, mert nincs pénzük a működtetésre.  A társadalombiztosítástól ugyan kapnak pénzt a működésükhöz, de ez a költségeiket felét sem fedezi. A hiányzó 50 millió forintot eddig magánadományokból és egyszázalékos felajanlásokból gyűjtötték, de idén ezekből a forrásokból kevesebb pénzt folyt be. 

Erre Balog Zoltán utasításba adta az egészségügyért felelős államtitkárnak, hogy biztosítsanak állami támogatást a Magyar Hospice Alapítványnak. Azt azonban még most sem lehet tudni, hogy pontosan mekkora összeget kapnak majd, és az rendszeresen jár-e. 

Ónodi-Szűcs Zoltán most a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy szerinte  „ha tetszik, ha nem”, ki kell jönni abból a forrásból, ami adott az ellátók számára. Van, akinek ez sikerül, másnak nem.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A szakma nagy része fel van háborodva azon, hogy valaki volt annyira erős, hogy külön kért és kapott pluszfinanszírozást a hospice-ellátásra, miközben Magyarországon 600-nál több ágyon folyik ilyen típusú ellátás, és mindenki ugyanazt a tevékenységet végezve, ugyanazt az ellátást nyújtva, ugyanannyi finanszírozást kap” - tette hozzá. 


A lapnak Muszbek Katalin, a  Magyar Hospice Alapítvány igazgatója azt mondta, hogy miközben az államtitkár 600 ágyról beszél, a valóságban mindössze 220 ágy áll rendelkezésre, pedig az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint pedig legalább 500 ilyen ágynak kellene lennie.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.