Az egészségügyi államtitkár szerint a hospice háznak azért fogyott el a pénze, mert rosszul gazdálkodott

Egészségügy
2017 november 13., 05:53
comments 362

Ónodi-Szűcs Zoltán egsézségügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek beszélt arról, hogy szerinte valami gond lehetett a Magyar Hospice Alapítvány (MHA) gazdálkodásával, ha elfogyott a pénzük.  Szerinte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel kötött szerződés alapján mindenki ugyanazt a normatív támogatást kapja, és van, akinek ez elég, míg másnak nem. 

A Budapest Hospice Ház igazgatója november elején beszélt arról, hogy a gyógyíthatatlan, főként daganatos betegeket gondozó intézmény hamarosan bezárhat, mert nincs pénzük a működtetésre.  A társadalombiztosítástól ugyan kapnak pénzt a működésükhöz, de ez a költségeiket felét sem fedezi. A hiányzó 50 millió forintot eddig magánadományokból és egyszázalékos felajanlásokból gyűjtötték, de idén ezekből a forrásokból kevesebb pénzt folyt be. 

Erre Balog Zoltán utasításba adta az egészségügyért felelős államtitkárnak, hogy biztosítsanak állami támogatást a Magyar Hospice Alapítványnak. Azt azonban még most sem lehet tudni, hogy pontosan mekkora összeget kapnak majd, és az rendszeresen jár-e. 

Ónodi-Szűcs Zoltán most a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy szerinte  „ha tetszik, ha nem”, ki kell jönni abból a forrásból, ami adott az ellátók számára. Van, akinek ez sikerül, másnak nem.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A szakma nagy része fel van háborodva azon, hogy valaki volt annyira erős, hogy külön kért és kapott pluszfinanszírozást a hospice-ellátásra, miközben Magyarországon 600-nál több ágyon folyik ilyen típusú ellátás, és mindenki ugyanazt a tevékenységet végezve, ugyanazt az ellátást nyújtva, ugyanannyi finanszírozást kap” - tette hozzá. 


A lapnak Muszbek Katalin, a  Magyar Hospice Alapítvány igazgatója azt mondta, hogy miközben az államtitkár 600 ágyról beszél, a valóságban mindössze 220 ágy áll rendelkezésre, pedig az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint pedig legalább 500 ilyen ágynak kellene lennie.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt