A Wikileaks a választás napján magánüzenetben győzködte Trump fiát, hogy ha veszítene az apja, ne fogadja el az eredményt

külföld
2017 november 14., 06:11
comments 115

Az amerikai elnök legidősebb fia a kampány utolsó heteiben közvetlen kapcsolatban volt a Wikileaks csapatával az Atlantic által megszerzett belső feljegyzések szerint.

A cikk alapján Donald Trump Jr. és a WikiLeaks adminja 2016 szeptember 20-a és október 12-e között váltott közvetlenül üzenetet egymással. A párbeszéd leiratát Trump Jr. ügyvédei adták át a kongresszusi vizsgálóbizottságnak, ennek a leirata jutott el a laphoz. 

Ez volt az az időszak, amikor a Julian Assange vezette WikiLeaks a Demokrata Pártra nézve kellemetlen információk sorát szivárogtatta ki, melyeket az amerikai hírszerzés szerint az orosz hackerek szerezhettek meg. 

Az egyik üzenetváltásban a Wikileaks például arról ír Trump Jr.-nak, hogy nagy örömmel látják, hogy apja beszélt egy kampányrendezvényén a publikációjukról. Bárki is írt a Wikileaks nevében, felvetette, hogy Trump Jr. apja linkelhetné is az oldalukat a Twitterén, mert egy csomó sztorijuk van, amiről a sajtó nem számol be, de Trump követőit érdekelhetné. Egy linket is küldtek, melyen Clinton kampányfőnökének, John Podestának a feltört és kiszivárogtatott levelezését lehetett olvasni. 

Trump Jr. nem válaszolt az üzenetre, de két nappal később megosztotta a linket, azzal, hogy azoknak ajánlja, akiknek van idejük olvasni a korrupcióról és a képmutatásról. 

Julian Assange már reagált a cikkre, szerinte az Atlantic szelektíven szerkesztette meg az üzeneteket, és Assange szerint a Wikileaks arra is biztatta például üzenetben Trump Jr.-t, hogy apja hozza nyilvánosságra az adóbevallását. 

Trump Jr. ügyvédének elmondása szerint semmi kivetnivalót nem látnak ezekben az üzenetváltásokban, és bármilyen felmerülő kérdésre válaszolnak a megfelelő fórumon. 

A belső feljegyzésekből az is kiderül, hogy a Wikileaks a Trump-kampány több tagjával is kapcsolatban volt. Köztük volt állítólag Steve Bannon, illetve Trump veje, Jared Kushner is. 

Volt olyan is, amikor Trump Jr. üzenetben érdeklődött a Wikileaksnél, hogy mit lehet tudni a Roger Stone elleni kiszivárogtatás részleteiről. 

Október 21-én pedig a Wikileaks fiókja (amit feltehetően amúgy maga Assange kezel), valóban arról írt, hogy nyilvánosságra hoznák szívesen Trump adóbevallását, ami szerinte nagyban javítana az oldal megítélésén és pártatlanságának látszatán, és így nagyobb hatása lenne a Clintonról szóló anyagokról is, hiszen nem tekintenék őket többet Trump- és oroszbarát forrásnak. 

Trump Jr. ezekre az üzenetekre azonban már nem válaszolt, október 12-e után már nem írt vissza semmire. A Wikileaks kezelője nem adta fel, a választás napján is írt Trump fiának, azt javasolva, hogy ha Trump veszítene, ne ismerje be a verségét, hanem inkább állítsa azt, hogy a sajtó csalta el az eredményt. 

Decemberben ismét írt a Wikileaks, miközben Trump már megválasztott, de még nem beiktatott elnök volt, fiától ezúttal Assange svédországi, brit és ausztráliai peréhez kértek támogatást. Mint írták, nagy segítség volna, ha javasolna apjának, hogy nevezzék ki Assange-ot ausztrál nagykövetnek. (Atlantic, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.