Ismeretlen eredetű, lopott csontokon alapulhat az ember elterjedésének történetét átíró felfedezés

tudomány
2017 november 14., 18:49
comments 106

Súlyos aggályok merültek fel három, az emberek észak-európai megjelenését minden eddigi tanulmánynál korábbra, 900 ezer és 1,2 millió évvel ezelőttre datáló tanulmány bizonyítékaival kapcsolatban, írja a Nature.

A tudományos közmegegyezés Günter Landeck és Joan Garcia Garriga 2013-ban, 2016-ban és 2017-ben a Quaternary International, illetve a Journal of Human Evolution szakperiodikákban publikált három tanulmányának megjelenéséig úgy tartotta, hogy az első emberelődök 800 ezer-egymillió évvel ezelőtt jelenhettek meg Dél-Európában, és félmillió évvel ezelőttig csak szórványosan terjeszkedtek északi irányba. Landeck és Garcia Garriga felfedezése alapján ez 400-700 ezer évvel korábban is megtörténhetett.

Csakhogy most négy kutató, Wil Roebroeks, Sabine Gaudzinski-Windheuser, Michael Baales és Ralf-Dietrich Kalke egy, a BioRxiv biológiai folyóiratban megjelentetett levelükben azt állítják, hogy Landeck és Garcia Garriga bizonyítékaival nincs minden rendben. Az elméletüket alátámasztó csontleletek származási helye is megkérdőjelezhető, ráadásul több bizonyíték esetében ellenőrizhetetlen is, mert Landeck és Garcia Garriga nem számoltak be róla, hogy az elemzett anyag egy része hol lelhető fel.

Ennél váratlanabb csavar a történetben, hogy Kahlke vádjai szerint Landeck és Garcia Garriga több bizonyítéka egy másik ásatási területről származott. Kahlke nem Landecket és Garcia Garrigát vádolja a lopással, de azt azért jelezte, hogy a csontok arról az untermassfeldi ásatási területről származnak, ahonnan ő évek óta több lopást is jelzett.

Kahlke és társai szerint amúgy ezek a lopott csontok sem igazolják, hogy emberelődök éltek volna Észak-Európában majd egymillió éve, de ez jelen esetben mellékes. A Landeck és Garcia Garriga tanulmányait eredetileg közlő folyóiratok most mind a három tanulmányt jegyzetekkel látták el, miközben többen a tanulmányok visszavonását követelik. Landeck és Garcia Garriga viszont tiltakoznak a tanulmányaikat ért vádak ellen, és azt ígérték, hogy részletes cikkben válaszolnak az aggályokra. (Címlapképünk illusztráció, egy Homo Rhodesiensis rekonstruált fejét ábrázolja.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.