Az idős diktátor "Gucci Grace" néven emlegetett felesége miatt vehette át a hatalmat a hadsereg Zimbabwében

külföld
2017 november 15., 10:03
comments 76

Órákkal azután, hogy a katonaság átvette a hatalmat Zimbabwében, még mindig nem lehet világosan megállapítani, hogy klasszikus puccs történt-e, azaz hogy a lépésnek az 1980 óta hatalmon lévő Robert Mugabe félreállítása-e a célja. 

A katonaság annyit már közölt, hogy Mugabe és családja biztonságban van, és hogy fellépésük az elnökhöz közelálló személyek ellen irányult, akik társadalmi és gazdasági szenvedést okoztak az országnak. Azt, hogy hol van jelenleg az elnök, nem árulták el. 

Szerda kora reggel heves fegyverropogást lehetett hallani a főváros, Harare északi részein. Ez az a része a fővárosnak, ahol Mugabe és számos kormányzati szereplő is él. Szemtanúk beszámolója szerint a lövéseket Mugabe rezidenciája közeléből lehetett hallani. 

A nyugati nagykövetségek arra szólították fel Zimbabwében tartózkodó állampolgáraikat, hogy a bizonytalan helyzetre való tekintettel egyelőre húzódjanak vissza biztonságos helyekre. 

photo_camera Fotó: STRINGER/Anadolu Agency

Az állami média elfoglalása után Sibusiso Moyo vezérőrnagy jelentette be, hogy megtisztítják Mugabe elnök környezetét a "bűnözőktől", és hogy az elnöknek és családjának nem esik bántódása. Hozzátette azt is, hogy ahogy végeznek a missziójukkal, arra számítanak, a helyzet visszatérhet majd a normális kerékvágásba. 

Moyo arra kérte az ország lakóit, hogy maradjanak nyugodtak, illetve megüzente az igazságszolgáltatásnak is, hogy garantálják a függetlenségüket. A vezérőrnagy szerint az ország érdekében cselekednek, a provokációra viszont a megfelelő eszközökkel fognak reagálni. Egyben minden eltávozáson lévő katonákat visszarendeltek a laktanyákba. 

Kormányzati források szerint a letartóztatottak között van a pénzügyminiszter, Ignatius Chombo, aki az 1980 óta hatalmon lévő kormánypárt, a Zanu-PF Grace Mugabe vezette frakciójának befolyásos politikusa. Elvitték a kormánypárt ifjúsági vezetőjét és a hírszerzés igazgatóhelyettesét is. 

Zimbabwei elemzők a BBC-nek mindenesetre arról beszéltek, hogy nehezen tartják hihetőnek a hadsereg állítását arról, hogy ez nem egy puccs, az ellenzéki vezető Morgan Tsvangirai egykori tanácsadója, Alex Magaisa szerint Mugabe jelenleg csak névleg elnök, a valódi hatalom a hadsereg kezében van. A kormánypárt Twitter-csatornáján közben arról jelentek meg posztok, hogy nem történt puccs, de egyáltalán nem világos, hogy ki kezeli most a fiókot. 

A kormánypárt mindenesetre már hazaárulás esetét kezdte el feszegetni a hadsereg főparancsnokával, Constantino Chiwengával szemben, amikor a tábornok a hét elején jelezte, hogy a hadsereg kész fellépni a kormánypártban zajló tisztogatások megfékezésére. Az akkor kritikákat megfogalmazó politikusokat letartóztatták szerdán. 

A szerdai események közvetlen előzménye, hogy Mugabe múlthéten váltotta le alelnökét, a hadsereg körében nagyon népszerű háborús veterán Emmerson Mnangagwát, akit idáig mindenki az idős elnök utódjának gondolt. A leváltáshoz Mugabe 52 éves felesége, Grace Mugabe konspirációi vezethettek: az elnöki feleség  a kormánypárton belül is komoly léptékű személycserékbe kezdett, saját, jellemzően fiatalabb, a függetlenségi háborúban életkoruk miatt nem is harcoló híveit előtérbe helyezve a régi gárdával szemben. 

Grace Mugabe már az előző hónapban egy lehetséges puccs veszélyéről beszélt, akkor azt mondta, Mnangagwa szövetségesei az életére törhetnek azoknak, akik nem a korábbi alelnök kezébe akarják juttatni a hatalmat. 

Robert és Grace Mugabe 2017 áprilisában
photo_camera Robert és Grace Mugabe 2017 áprilisában Fotó: JEKESAI NJIKIZANA/AFP

Grace Mugabe korábban gépírónőként dolgozott az elnöki hivatalban, így ismerkedett meg a nála 41 évvel idősebb Mugabével. Az elnök felesége, Sally Mugabe ekkor már halálos beteg volt, az elnöki házaspár szerint a volt feleség áldását adta kapcsolatukra. 

1996-ban házasodtak össze, három gyermekük van. A first lady gúnyneve a Gucci Grace lett meglehetősen fényűző életvitele és vásárlási szokásai miatt. Jelenleg férjével együtt számos EU-s és amerikai szankció alanya, többek között nem utazhatnak be egy rakás nyugati ország területére.

Felháborodást váltott ki az is, hogy 2014 szeptemberében két hónap alatt szerezte meg doktori címét. 2014 óta vezeti a Zanu-PF női szárnyát, az utóbbi években egyre nyíltabban tört előre az országos politikában. 

Dél-afrikai lapok közben már arról írnak zimbabwei források alapján, hogy Robert Mugabe állítólat rövid időn belül bejelentheti a lemondását. Zimbabwei források is azt feltételezik, hogy Mugabe nemsokára távozhat, és helyére alighanem a hadseregbe rendkívül beágyazott egykori alelnöke kerülhet. 

Sokat számít a régiós kontextus is: a leváltott alelnök, Mnangagwa a múlt héten Dél-Afrikába utazott, ahonnan csak ma tért vissza hazájába. Ebből arra lehet következtetni, hogy a térség legbefolyásosabb országa a 75 éves Mnangagwa utódlását támogathatja. (via BBC, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.