Tankok az utcán, katonák a tévében, puskaropogás a külvárosokban, puccsszerűség Zimbabwéban

külföld
2017 november 15., 05:50
comments 60
Sibusiso Moyo vezérőrnagy a hadsereg által megszállt zimbabwei állami tévében jelentette be, hogy megtisztítják Mugabe elnök környezetét a "bűnözőktől". A hadsereg nem vette jó néven, hogy az elnök hatalomra törő neje eltávolíttatta posztjáról Emmerson Mnangagwa alelnököt, aki a függetlenségi háború veteránjaként nagyon népszerű a hadseregen belül.
photo_camera Sibusiso Moyo vezérőrnagy a hadsereg által megszállt zimbabwei állami tévében jelentette be, hogy megtisztítják Mugabe elnök környezetét a "bűnözőktől". A hadsereg nem vette jó néven, hogy az elnök hatalomra törő neje eltávolíttatta posztjáról Emmerson Mnangagwa alelnököt, aki a függetlenségi háború veteránjaként nagyon népszerű a hadseregen belül.

Katonák szállták meg a zimbabwei állami tévé épületét, Harare, a főváros északi elővárosaiból pedig, ahol a felső vezetés tagjai, így Robert Mugabe elnök is lakik, puskaropogás és ágyútűz hallatszik, jelentette a BBC. Sibusiso Moyo vezérőrnagy a tévében beolvasott közleményében ugyanakkor tagadta, hogy a hadsereg átvette volna a hatalmat.

"Biztosítani akarjuk a nemzetet, hogy őméltósága az elnök [...] és családja biztonságban van és biztonságuk garantált" - mondta Moyo, hozzátéve, hogy "mi csak a bűnözőket célozzuk a[z elnök] környezetében, akik bűnöket követnek el, társadalmi és gazdasági szenvedést okoznak az országnak. Várakozásaink szerint küldetésünk teljesítése után normalizálódni fog a helyzet".

Robert és Grace Mugabe 2017. november 8-én a kormányzó Zanu-PF főhadiszállása előtt, miután az elnök leváltotta Emerson Mnangagwát, hogy a helyére fiatal nejét nevezze ki. A hadseregnek nem tetszik Mangagwa eltávolítása.
photo_camera Robert és Grace Mugabe 2017. november 8-én a kormányzó Zanu-PF főhadiszállása előtt, miután az elnök leváltotta Emerson Mnangagwát, hogy a helyére fiatal nejét nevezze ki. A hadseregnek nem tetszik Mangagwa eltávolítása. Fotó: JEKESAI NJIKIZANA/AFP

Moyo nyilatkozatának legérdekesebb fordulata az, amely szerint az elnök családja is biztonságban van. Míg az országot a függetlenség óta vezető, már 93 éves Robert Mugabe hatalma megkérdőjelezhetetlen, a jelenlegi válság központi szereplője Mugabe 52 éves neje, a hatalmi törekvéseit alig leplező Grace Mugabe, akinek a ráhatására az idős elnök a múlt héten leváltotta a korábban biztos örökösének tűnő alelnökét, a hadsereg és a függetlenségi háború veteránjainak támogatását élvező Emmerson Mnangagwát.

Grace Mugabe riválisa eltávolítása után a kormánypártban is tisztogatásokba kezdett, saját, jellemzően fiatalabb, a függetlenségi háborúban életkoruk miatt nem is harcoló híveit előtérbe helyezve a régi gárdával szemben. Hogy ez komoly ellenállást váltott ki a hadseregben - melynek vezetői javarészt mind a függetlenségi háború veteránjai - azt már jelezte, hogy a hadsereg főparancsnoka, Constantino Chiwenga hétfőn nyíltan szembeszállt az elnökkel és jelezte, hogy a hadsereg készen áll a pártbeli tisztogatások megfékezésére. Azt is mondta, hogy a tisztogatások egyértelműen a függetlenségi háború veteránjait célozták a pártban. "Emlékeztetnünk kell azokat, akik a hazaárulós svindli mögött állnak, hogy ha forradalmunkról van szó, a hadsereg nem fog habozni a beavatkozással" - mondta.

Constantino Chiwenga (j) és Valerio Sibanda (balról a második), a zimbabwei hadsereg parancsnokai hétfőn sajtótájékoztatón követelték a tisztogatások leállítását a kormánypártban.
photo_camera Constantino Chiwenga (j) és Valerio Sibanda (balról a második), a zimbabwei hadsereg parancsnokai hétfőn sajtótájékoztatón követelték a tisztogatások leállítását a kormánypártban. Fotó: JEKESAI NJIKIZANA/AFP

Kedden már páncélozott harcjárművek vonultak fel Harare, a főváros környékén, majd a katonák lerohanták az állami tévé épületét, ahol azzal nyugtatták a dolgozókat, hogy "csak megvédeni" jöttek a székházat.

A helyzet jelenleg nagyon képlékeny, különös tekintettel arra, hogy a hadsereg, ha kimondatlanul is, de Grace Mugabe, az elnök neje ellen fordult. A brit és az amerikai nagykövetség ezért minden, az országban tartózkodó állampolgárának azt tanácsolta, hogy húzzák meg magukat biztonságos szállásaikon, és ne nagyon menjenek az utcára, ha nem muszáj. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.