Ígéretes, élhetőnek látszó bolygót találtak a csillagászok közel a Naprendszerhez

csillagászat
2017 november 15., 16:19
comments 276

Össz-vissz 11 fényévnyire van a Földtől az a Ross 12 b fantázianévre keresztelt bolygó, amit a napokban fedeztek fel csillagászok. Ez baráti távolságnak számít az életre alkalmasnak látszó égitestekre vadászó asztronómusoknak: egész pontosan a második legközelebbi exobolygóról van szó, azaz olyan planétáról, ami kívül esik a Naprendszeren. 

A legközelebbi, a 2016-ben felfedezett Proxima b sokkal kevésbé látszik barátságosnak emberi élet számára gyakori kitörései és az azzal járó erős sugárzás miatt. 

Ezzel szemben Ross idáig jó benyomást kelt: Proximához hasonlóan ez is egy vörös törpebolygó, de kevésbé aktív és alkalmasabbnak látszik az életre, helyi bolygói közel helyezkednek el, igaz az atmoszférájáról egyelőre nagyon keveset tudnak a tudósok. 

A felfedezésében közreműködő svájci Nicola Astudillo-Defru asztronómus azt mondta a BBC-nek, hogy a felhők összetételétől és  visszaverőképességüktől függően a bolygó lehet akár „Föld-szerű”, tehát alkalmas arra, hogy megmaradjon a felszínén a folyékony víz, de elképzelhető az is, hogy olyan steril mint a Vénusz.

A projekt többi résztvevője szerint is ígéretes a felfedezés, amit egy chilei rad HARPS-radar segítségével tudtak azonosítani mintegy tíz éves kutatómunka végén. A felfedezést az Astronomy & Astrophysics szaklap közölte elsőként. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.