Ígéretes, élhetőnek látszó bolygót találtak a csillagászok közel a Naprendszerhez

Össz-vissz 11 fényévnyire van a Földtől az a Ross 12 b fantázianévre keresztelt bolygó, amit a napokban fedeztek fel csillagászok. Ez baráti távolságnak számít az életre alkalmasnak látszó égitestekre vadászó asztronómusoknak: egész pontosan a második legközelebbi exobolygóról van szó, azaz olyan planétáról, ami kívül esik a Naprendszeren. 

A legközelebbi, a 2016-ben felfedezett Proxima b sokkal kevésbé látszik barátságosnak emberi élet számára gyakori kitörései és az azzal járó erős sugárzás miatt. 

Ezzel szemben Ross idáig jó benyomást kelt: Proximához hasonlóan ez is egy vörös törpebolygó, de kevésbé aktív és alkalmasabbnak látszik az életre, helyi bolygói közel helyezkednek el, igaz az atmoszférájáról egyelőre nagyon keveset tudnak a tudósok. 

A felfedezésében közreműködő svájci Nicola Astudillo-Defru asztronómus azt mondta a BBC-nek, hogy a felhők összetételétől és  visszaverőképességüktől függően a bolygó lehet akár „Föld-szerű”, tehát alkalmas arra, hogy megmaradjon a felszínén a folyékony víz, de elképzelhető az is, hogy olyan steril mint a Vénusz.

A projekt többi résztvevője szerint is ígéretes a felfedezés, amit egy chilei rad HARPS-radar segítségével tudtak azonosítani mintegy tíz éves kutatómunka végén. A felfedezést az Astronomy & Astrophysics szaklap közölte elsőként. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.