Szlovákia már felismerte, hogy Oroszország a fő veszély

külföld
2017 november 15., 10:02
comments 2

Szlovákia a NATO és az EU tagja, így biztonságára Oroszország jelenti a legnagyobb stratégiai veszélyforrást, áll a szlovák biztonsági és védelmi stratégia tervezetében. A dokumentumot a szlovák külügyminisztérium dolgozta ki közösen a védelmi minisztériummal, és már a kormány is megtárgyalta, csupán parlamenti jóváhagyásra vár, írja az Új Szó.

Azonosító nélküli, de az orosz hadsereg legmodernebb egyenruháját viselő fegyveresek Szimferopol utcáin, még azelőtt, hogy Oroszország elismerte volna a Krím megszállását.
photo_camera Azonosító nélküli, de az orosz hadsereg legmodernebb egyenruháját viselő fegyveresek Szimferopol utcáin, még azelőtt, hogy Oroszország elismerte volna a Krím megszállását. Fotó: Alexsey Nichukchin

A jelentés szerint Európa biztonságának romlásáért elsősorban az ukrán szuverenitást megsértő Oroszország a felelős. Rendkívül nyugtalanítónak nevezték, hogy Oroszország egy illegálisan lebonyolított népszavazással legitimálva fegyveres erővel annektálta a Krímet, és részt vállalt a kelet-ukrajnai harcok kirobbantásában és fenntartásában is.

Ondrejcsák Róbert védelmi államtitkár, akit a magyar-szlovák Híd jelölt a kormányba, Szlovákia stratégiai helyzetét is elemezte. Meglátása szerint országának van esélye csatlakozni az EU-ban "kialakulóban lévő exkluzívabb klubhoz".

A dokumentum konkrét veszélyeket is megnevez, ezek közül is elsőként említi az ún. hibrid fenyegetést. Ezt leginkább az ukrajnai orosz beavatkozással lehet szemléltetni, ahol az orosz hadsereg felségjelzés nélküli katonái szivárogtak be és szállták meg a Krím-félszigetet, és ahol "önkéntesek" csatlakoztak a kelet-ukrajnai "felkelőkhöz" Oroszországból. A hibrid hadviselés része a kiberháború, aminek részeként Ukrajnában már többször lekapcsolták a villanyt az orosz hackerek. És részei a dezinformációs kampányok is, amiben az orosz állami média mellett nagy szerepet játszanak a twitteres bothadseregek, a professzionális trollcsapatok és persze az európai alt-right hasznos idiótái is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.