Percek alatt ömlött ki 800 ezer liter olaj az eltörött Keystone olajvezetékből

külföld
2017 november 17., 5:29
comments 74
photo_camera Egy meglepően élethű jegesmedvejelmezben tiltakozó a győzelem jelét mutatja, pedig, ahogy a jegesmedvék, úgy a környezetvédők is vesztésre állnak. Trump elnök elvi engedélyt adott rá, hogy olajvezetéket vezessenek át a világ legnagyobb vízbázisán. Ennek a testvérvezetéke repedt most meg Dél-Dakotában, percek alatt 800 ezer liter olaj folyt szét. Fotó: CITIZENSIDE/Russ R. Scott/Citizenside

Csaknem 800 ezer liternyi, nagyjából ötezer hordónyi olaj ömlött ki a dél-dakotai Amherst közelében a Keystone olajvezetékből. Ez szállítja a Kanadában a hagyományos módszereknél szennyezőbb módszerekkel, olajhomokból kinyert olajat az Egyesült Államokban, és ennek a bővítése ellen zajlottak hónapokig összecsapásokba torkoló tiltakozások tavaly.

Az olajvezeték üzemeltetője, a TransCanada tájékoztatása szerint a szivárgást az olajnyomás csökkenése jelezte. A nyomáscsökkenés érzékelése után negyed órával már le is zárták a vezetéket, de a földalatti csövekből addigra már annyi olaj folyt ki, hogy az a felszínre is felszivárgott.

Brian Walsh, a dél-dakotai környezetvédelmi és természetierőforrás-minisztérium szóvivője szerint államában ennél súlyosabb baleset még nem volt a Keystone olajvezetékkel. Mindez három nappal azelőtt történt, hogy a szomszédos Nebraskában döntenek a Keystone testvérvezetékének, a Keystone XL vezetéknek az engedélyezéséről. Ez utóbbi vezeték is a föld alatt futna, keresztül a világ legnagyobb föld alatti vízbázisánm az Ogallalán, amely 450 ezer négyzetkilométeren, vagyis 4,5 magyarországnyi területen terül el nyolc amerikai állam alatt. Az ogallala feletti területek adják az öntözött amerikai mezőgazdasági földek 27 százalékát, ebből termelik ki az öntözésre használt víz 30 százalékát az egész Egyesült Államokban. Emellett majd kétmillió ember ivóvizét is innen biztosítják.

Részben ezért, részben pedig azért robbantak ki tavaly erőszakos tiltakozások a csővezeték ellen, mert azt egy, az őslakosoknak szimbolikus területen is átvezették volna. A tiltakozások akkor sikeresnek bizonyultak, Obama elnök felfüggesztette a projektet. De utódja, Donald Trump márciusban áldását adta a vezeték kiépítésére. Trump szerint ugyanis a vezeték építése "nagy győzelem" lenne az amerikai munkásoknak. Nem lenne az, az építkezés legfeljebb ideiglenes álláslehetőségeket teremt.

A mostani, a Keystone olajvezetéket érintő baleset a hatóságok tájékoztatása előtt egyelőre a jelek szerint nem szennyezte a vizeket, bár Walsh szerint "még egy pár napba beletelik, amíg leásunk a csövekig, hogy lássuk, szennyeződött-e a talajvíz".

A TransCanada saját tájékoztatása szerint együttműködik a hatóságokkal. "A köz és a környezet biztonsága a legfőbb prioritásunk, folyamatosan tájékoztatni fogunk a fejleményekről" - mondták. (Via CNN, TransCanada)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt