Illegális piakereskedelemmel vádolják az afganisztáni EU-s képviselet több alkalmazottját

eu
2017 november 19., 17:52

Az Európai Unió afganisztáni képviseletének több alkalmazottját azzal vádolják, hogy saját fogyasztásra rendelt szeszesitalokat adtak el a kabuli feketepiacon. Az ügyben vizsgálat indult.

Egy nevének elhallgatását kérő EU-s vezetőre hivatkozva arról írt a Guardian, hogy az érintett alkalmazottak – akiknek az állampolgárságát nem közölték – 50 dollárért, a behozatali ár duplájáért árulták a gint és a whiskyt, a vodkát pedig hatszorosáért, azaz 60 dollárért.

A lap szerint a feketekereskedelem élvezői afgán üzletemberek voltak. A piát használt hűtőszekrényekben és gázpalackokban vitték ki az EU-s képviselet épületegyütteséből, főleg az esti órákban.

A Guardian által közzétett iratok szerint az EU-képviselet több mint 500 ezer dollárt fizetett ki 20 hónap alatt az alkoholos italokat legnagyobb tételben szállító cégnek. Az egyik 2016. januári személyes megrendelés értéke 21 035 dollár (5,6 millió forint) volt, a szállítmány 120 üveg Chivas Regal márkájú skót whiskyből állt.

Illusztráció
photo_camera Illusztráció

Egy uniós szóvivő az AFP megkeresésére elmondta, hogy az EU csalásügyi hivatala, az OLAF vizsgálatot folytat az ügyben, de a részleteket nem kommentálta.

A muszlim többségű Afganisztánban tilos az alkohol birtoklása és fogyasztása, de a külképviseletek mentesülnek az alkoholos italok importtilalma alól, saját külföldi alkalmazottaiknak vihetnek be alkoholos termékeket.

A kabuli uniós képviseleten tavaly nyáron több tucatnyi EU-s állampolgár dolgozott. A diplomáciai negyedben májusban elkövetett, 150 ember halálát okozó és másik 400 embert megsebesítő merénylet óta jelentősen csökkentették a képviselet létszámát. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.