Izrael bezárja a Holot menekülttábort, és az ott élők választhatnak, börtönbe vagy Ruandába akarnak-e menni

külföld
2017 november 19., 21:46
comments 126

Izrael négy hónapon belül bezárja Holot nevű menekülttáborát, és az ott élő afrikai illegális bevándorlókat és menedékkérőket választásuk szerint börtönbe zárja, vagy Ruandába távozhatnak.

A kormány vasárnapi ülésén egyhangúlag döntött a 2013-ban Beér-Sevától kb. 60 km-re, a Negev sivatagban létrehozott menekülttábor felszámolása mellett. A következő 3 hónapban megpróbálják rávenni az ott élő eritreai és szudáni illegális bevándorlókat és menedékkérőket, hogy távozzanak Ruandába, mert különben a Szaharonim nevű börtönbe zárják őket. Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa nagyon nyugtalanítónak nevezte a tervet – írja a Ynet.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, „három állomása van a beszivárgók elleni politikánknak”:

  1. „Az első szakasz a feltartóztatásuk, kerítést építettünk és törvényeket alkottunk, amik teljesen megakadályozzák beáramlásukat. Ma már nincsenek beszivárgók.”
  2. „A második szakasz eltávolításuk. Különböző intézkedésekkel húszezret költöztettünk el közülük.”
  3. „A harmadik szakasz pedig eltávolításuk fokozása. A nemzetközi egyezmények lehetővé teszik, hogy a fennmaradó negyvenezer beszivárgót beleegyezésük nélkül költöztessük ki.”

2010-től kezdve egyre több afrikai menekült lépett illegálisan izraeli területre az egyiptomi határ mentén, és a hullám tetőpontján, 2012 elején havi ezres nagyságrendről, akkor összesen 55 ezer emberről számolt be a belügyminisztérium.

Izrael a menekültáradat megfékezésére 2013 decemberére kerítést húzott fel az egyiptomi határ mentén, de addigra sok 10 ezer menedékkérő élt az országban. Ez súlyos társadalmi feszültséget okozott főleg Tel-Aviv déli, szegényebb negyedeiben, ahová tömegesen telepedtek le az olcsóbb lakhatási költségek miatt.

Egyiptomon keresztül érkező afrikai menedékkérők a Holot menekülttábor kerítésénél.
photo_camera Egyiptomon keresztül érkező afrikai menedékkérők a Holot menekülttábor kerítésénél. Fotó: Jack Guez / AFP

Most kb. 40 ezer afrikait tartanak nyilván, akik az utóbbi években nagy számban távoztak Kanadába és észak-európai országokba, illetve a titkos izraeli államközi megállapodások miatt afrikai országokba.

Izrael több éve egyezményt kötött Ruandával a bevándorlók befogadásáról, de ez korábban csak az önkéntesen távozókra vonatkozott. Az afrikai visszaköltözést vállaló, főként Eritreából és Szudánból még a kerítésrendszer felépítése előtt bejutott menekültek egy útra szóló repülőjegyet és fejenként több mint 1000 dolláros újrakezdési segélyt kaptak távozásukhoz.

Augusztusban az izraeli legfelsőbb bíróság úgy döntött, Izrael nem állíthatja elő 60 napnál hosszabb időre azokat az illegális bevándorlókat és a menedékkérőket, akik megtagadják a külföldre távozást, és a bírók ezzel a kormányt a menekültpolitikája megváltoztatására kényszerítették. Ezután az izraeli hatóságoknak sikerült egy olyan záradékot fűzniük a korábbi egyezséghez, ami szerint az Izraelt elhagyó afrikaiaknak már nem kell önként vállalniuk a Ruandába költözést. (MTI, Ynet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.