Embertelen körülmények közt sínylődnek a nők az észak-koreai seregben

külföld
2017 november 21., 16:31
comments 228
photo_camera Fotó: ED JONES/AFP

Hosszú riportban, érintettek megszólalásait idézve számol be a BBC arról, milyen embertelen körülmények között kénytelenek helytállni az észak-koreai hadsereg női katonái. A riport alapján a seregben gyakorlatilag mindennapos a nemi erőszak és a nők többségének az őrült stressz és megterhelés miatt rendszeresen elmarad a menstruációja. 

A 10 évig szolgáló Li Szo-Jon arról mesélt a brit közszolgálati csatornának, hogy két tucat katonatársával osztozott egy szobán és egy kis kredencen kívül mindössze két képkeretet kapott az ágya mellé: egyet az államalapító Kim Ir-Szen, egyet pedig Kim Dzsongil képével. Rizzsel töltött matracokon aludtak egymás hegyén hátán, ami erősen magába szívja a testnedveket és az izzadtságot. 

Meleg víz nincs. Szabályosan egy tömlőn keresztül közvetlenül vezetik be a vizet a barakokba, így jéghideg vízzel tudnak csak mosakodni a nők. Nem ritkán kígyók és békák potyogtak a tömlőkből.

Szo Jon, egy 41 éves egyetemi tanár is mesélt az élményeiről a BBC-nek. A '90-es években sokakkal együtt az éhínség elől tért be a seregbe, mert ott garantálták számára az étkezést. Arról beszélt, hogy a férfiak és nők rutinjai hasonlítanak egymáshoz, igaz a nőknek kevesebbet kell edzeniük, cserébe minden konyhai és tisztítási feladat rájuk hárul.   

Étkezés valóban volt, de olyan keveset kapnak enni a katonák és annyit kell gyakorolniuk, hogy a nők többségének néhány hónap után teljesen elmaradt a menstruációja az elképesztő megterhelésektől. Jellemző, hogy ennek sokan még örültek is, mert legalább azzal nem kellett foglalkozniuk. A hadsereg egyébként sem foglalkozott több ezer nő ilyen jellegű igényeivel, akik kénytelenek  újra- és újra kimosni és használni az egészségügyi betéteiket. 

2015-ben tették kötelezővé a sorkatonaságot a 18 éves korukat betöltött észak-koreai nőknek, hét év a kötelező szolgálati idejük, míg tíz évig szolgálnak a férfiak. 

Mióta a nők számára is kötelező bevonulni a seregbe, a katonai vezetés valamennyire javított a közállapotokon és gondoskodik a tisztasági betétekről is. A több tucat érintettel interjúzó Juliette Morillot újságíró szerint ugyanakkor Phenjantól távol eső laktanyákban sok nőnek még férfiaktól elkülönített fürdőrész sem áll rendelkezésére, Az áldozatok nem szívesen beszélnek saját traumáikról, de az interjúk alapján nyilvánvaló, hogy a nemi erőszak és a megaláztatás mindennapos jelenség a táborokban. 

A hadügy állítása szerint szigorúan szankcionálják a zaklatásokat, de a szigorúan patriarchális berendezkedésű társadalomban a nők jellemzően nem mernek tanúskodni ilyen ügyekben, így ezek az esetek jellemzően felderítetlenek maradnak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.