Semjén beadott egy törvénymódosítást, ami alapján lehet, hogy bárki kaphatna eszközkezelős lakásokat

POLITIKA
2017 november 21., 09:37
comments 79

A Magyar Nemzet ír arról, hogy komoly változás történhet a Nemzeti Eszközkezelőhöz (NET) került ingatlanok kezelésében, ha a parlament elfogadja azt a törvényjavaslatot, amit Semjén Zsolt nyújtott be. 

Jelenleg úgy szólnak a szabályok, hogy az eszközkezelő csak akkor értékesítheti a tulajdonába került, megüresedett lakásokat, ha azt nyilván pályázaton vagy a NAV elektronikus árverési felületén hirdeti meg. 

A Semjén által benyújtott módosítás szerint viszont többet nem lenne szükség nyilvános árverésre az értékesítéshez, a módosítás ehelyett azt írná elő, hogy az eszközkezelő a megüresedett ingatlanokat a „közcélú hasznosítás érdekében” a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV) adja át. Ezzel részlegesen meg is szűnne a vagyonkezeléssel kapcsolatos szerződés. 

A lap az azénpénzem.hu szakportál cikke alapján ír arról, nem világos, mit jelent a közcélú hasznosítás kifejezés, ahogy az sem derül ki, hogy mit takar pontosan a vagyonkezeléssel kapcsolatos szerződés részleges megszűnése. Az elemzés szerint ez akár azt is jelentheti, hogy megszűnne a NET bérlőkijelölési jogosítványa, és az MNV annak adhatná oda a lakást, akinek akarná. 

Ez a jelenlegi helyzethez képest komoly visszalépést jelentene, hiszen ma az eszközkezelővel lakásbérleti viszonyban állók, illetve a szociálisan rászorulók pályázhatnak az üresen álló NET-es lakások bérlési jogára. 

A másik változtatás lényege, hogy az eszközkezelő nyilvános pályázat nélkül értékesítheti az ingatlant a hiteladós, a zálogkötelezett, vagyis az esetek jó részében a bajba került hitelfelvevő számára a visszavásárlás lehetőségének felajánlásával.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.