Fél év sem telt, máris azzal magyarázza az MLSZ a kínos andorrai vereséget, hogy "válogatottnak nem nevezhető" csapatot küldött pályára Bernd Storck

futball
2017 november 24., 15:59

Ma van a Magyar Labdarúgás Napja, a Magyar Labdarúgó Szövetség azért választotta ezt napot, mert 1953-ban november 25-én volt a 6-3-as magyar-angol. A jeles alkalomból tartott ünnepségen Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke arról beszélt, hogy 

„a magyar futballban a fejlődés látható és mérhető”.

Érezhette, hogy ez a válogatott idei kínos éve után talán erős állítás, de az andorrai vereségről mégis úgy beszélt, mintha az nem júniusban, hanem legalább 60 éve történt volna, a részletekre pedig már nem emlékezik senki. 

Berzi azt mondta, hogy a válogatott a tavalyi Európa-bajnoki szereplés után nagy nem tudta hozni azokat az eredményeket, de legfőképpen azt a játékot és teljesítményt, amelyet az elmúlt két évben. 

Szerinte nagy hiba volt az andorrai vereség, amelyen egy "válogatottnak nem nevezhető" csapattal állt fel Bernd Storck szövetségi kapitány, ebből a kudarcból pedig nehéz volt talpra állni.

Aztán azért gyorsan megdicsérte a német edzőt, akit Andorra után az MLSZ egyébként nem küldött el, hanem adott neki egy másik esélyt: "Storck úr remek munkát végzett, de ilyen az edzői sors". 

A Berzi által "válogatottnak nem nevezhető" csapat ez volt egyébként: Gulácsi - Bese, Vinícius, Lang, Tóth Bence - Nagy Ádám, Kleinheisler - Gyurcsó, Stieber, Dzsudzsák - Eppel. Vagyis a kezdőcsapatban csak a 19 éves Tóth Bence volt újonc, a balhátvédet a Felcsúton Orbánnal előszeretettel meccset néző Storck a Puskás Akadémiából hívta be. Voltak hiányzók, így sérült volt Gera, Szalai és Kádár. Korhutot, Németh Krisztiánt, Priskint és Lovrencsicsot nem hívta be Storck. Ami tényleg érthetetlen volt, hogy a kapitány miért nem hívta haza Nikolicsot és a horvát gólkirály Futács Márkót, és bízott inkább a magyar gólkirály Eppelben. Különösen úgy, hogy akkor már majdnem féléves gólcsendben volt a válogatott, előtte 2016 novemberben szerzett gólt és győzött a válogatott, éppen Andorra ellen. 

A valóban tartalékos, de azért válogatottnak mégiscsak nevezhető csapatban ott volt 6-7 alapember, a ritkábban játszók közül lehetőséget kapott az a Gyurcsó, aki Budapesten gólt szerzett Andorra ellen. A védelemben Langnak és Viníciusnak meg kellett volna oldani a hiányzók pótlását, Lang egyébként szintén játszott Andorra ellen az itthon, 4-0-s meccsen, gólt is szerzett a védő. Szóval, ezzel a felállással azért elvárható lett volna a világranglista 186. Andorra legyőzése. 

A kispad ugyanakkor valóban rövid volt, csereként fiatalok léptek pályára, de legalább olyanok, akik külföldön játszanak. A 21. percben megsérülő Stieber helyett a 21 éves Nagy Dominikot küldte a pályára Storck, aki lengyel bajnok lett a Legiával, és szintén lehetőséget kapott Balogh Norbert és Sallai Roland, az olasz első osztályból kieső Palermo játékosai. 

Csányi Sándor elnök egyébként az andorrai meccs után azt mondta, hogy voltak olyan körülmények, amivel a sajtó kevesebbet foglalkozott. Ilyen volt például, hogy az oroszok és az andorraiak ellen lejátszott mérkőzésre 10 alapembere nem állt Storck rendelkezésére, ezért a meglepő fiatalítást nem lehet kizárólag Storck magánakciójának tekinteni, kényszerhelyzetbe került a kapitány.  

Hogy hogyan jött ki Berzinél a válogatott égései után az, hogy a magyar futballban a fejlődés látható és mérhető? 

Az elmúlt év pozitívumai között kiemelte az utánpótláscsapatok szereplését, az U21-esek jól indultak az Európa-bajnoki selejtezősorozatban, míg az U19-es és az U17-esek is elérték az elitkört, utóbbiak a végső kontinensviadalon szerepeltek. Kiemelte, a társasági adókedvezménynek (TAO) is köszönhetően folyamatosan épülnek a pályák, emellett újabb stadionok készülnek vagy készültek el, továbbá egyre többen futballoznak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.