Egy azerbajdzsáni milliárdos által alapított űrkirályság december elején pályára állítja első műholdját

Asgardiának, a világ első űrkirályságának már van saját zászlója, alkotmánya, himnusza, királya, 144 ezer állampolgára pedig épp parlamenti képviselőket választ. Sőt, az országnak már van egy műholdja is: a cipősdoboz méretű Asgardia-1-et december elején állítják majd pályára a Nemzetközi Űrállomásról.

Asgardia egy azerbajdzsáni-orosz iparmágnás, Igor Ashurbeyli fejében született meg, aki kitalálta, hogy - az utánozhatatlan Sztevanovity Dusán szavaival élve - kell ott fenn egy ország. Az űrkirályság már kérvényezte elismerését egy petícióban az ENSZ-től, és már több mint 144 ezer állampolgáruk van, szerte a Földről. Ashurbeyli szerint a legtöbben Törökországból és Kínából folyamodtak állampolgárságért.

Egy államhoz azonban a nemzetközi jog ma ismert axiómái szerint a népességen és a hatalmi rendszeren túl terület is kell. Asgardia ezt azzal kerülné ki, hogy azt állítja: az űrben van az ország területe. Ezért is érzik nagyon fontosnak a műhold pályára állítását, hiszen szerintük ezzel válna teljessé az államuk.

A műholdjukat egyébként egy texasi cég gyártotta, és a kozmikus sugárzás mérésére jó, na meg arra, hogy adatokat táruljon: rajta is vannak Asgardia minden polgárának adatai és az államrend leírása is. A műhold nagyjából egy évig kering majd, utána a sugárzás várhatóan kisüti a műszereit.

Igor Ashurbeyli azonban nem elégszik meg ennyivel, azt mondja, országának távlati célja, hogy bázisuk legyen a Holdon.

Űrjogi szakértők szerint azonban szinte nulla az esélye annak, hogy az ország elismerés iránti kérelmeit bárki komolyan vegye. A világűr több nemzetközi egyezmény szerint is az emberiség közös vagyona, és nem sajátíthatja ki egyik állam sem. Ezen kívül egy műhold éppen úgy nem tekinthető területnek a nemzetközinek számító világűrben, mint ahogyan egy nemzetközi vizeken úszó hajó. Ráadásul Sealand Hercegséggel kapcsolatban az ENSZ már a kilencvenes években kimondta, hogy a tengerben álló mesterséges építmények sem ismerhetőek el kizárólagos területként egy állam elismerésekor. (BuzzFeed)

(A címlapi kép illusztráció, részlet a Valerian és az Ezer Bolygó Városa című filmből.)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.