Hetven évvel ezelőtt a nagybátyja bombázórepülője lezuhant Magyarország fölött - és most eljött, hogy megkeresse

Történelem
2017 november 26., 22:46
comments 93

A nyugdíjas tanárnő sok történetet hallott már George Lenon Owens Juniorról, az apja bátyjáról, aki 1944 április 13-án esett el a második világháborúban. De csak azután kezdett el igazán kötődni hozzá, hogy az Elizabeth City nevű észak-karolinai kisvárosban, az anyja padlásán megtalálta a leveleit, amiket a frontról küldött haza. "Azonnal hazarohantam, és elolvastam az összeset" - nyilatkozta a Daily Advence portálnak.

Owens a helyi középiskolában amerikai focizott, majd egy bútorgyárban helyezkedett el. Állítólag nagyon jóképű volt. Húszas évei elején járt, amikor jelentkezett pilótának a seregbe. Miután Julie Robinson elolvasta a leveleket, úgy érezte, már át tudja élni, miken mehetett keresztül a nagybátyja a háborúban, és még többet akart tudni róla.

Az Ipoly híd bombázása 1944-ben. A jobb felső sarokban az USA légierő B-24 Liberator négymotoros bombázógépe.
photo_camera Az Ipoly híd bombázása 1944-ben. A jobb felső sarokban az USA légierő B-24 Liberator négymotoros bombázógépe. Forrás: Fortepan/NATIONAL ARCHIVES

Mivel tudta, hogy Owens hadnagy egy B-24 H Liberator típusú repülőn szolgált a 461-es és a 766-os bombázó egységekben, ezért felkeresett egy külön a 461-esekre specializálódott Facebook-oldalt, ahol talált egy külön erre specializálódott történészt.

A segítségével a tanárnő még azoknak a nevét is megtalálta, akikkel a nagybátyja együtt indult el az utolsó bevetésre. A célpont a tököli Dunai Repülőgépgyár volt. "A jelentések szerint kiválóan teljesített küldetés volt, a bombák 45 százaléka a célpont 300 méteres közelében csapódott be" - mondja büszkén Julie.

A Dunai Repülőgépgyár a bombázás után
photo_camera A Dunai Repülőgépgyár a bombázás után Forrás: egykor.hu

A nagybátyja mögötti gépet meglőtte a földi légelhárítás, így az nekiütközött Owens repülőjének. "Azonnal meghalt, amikor a propeller a gépbe csapódott" - mondja az unokahúga. A többiek viszont megmenekültek, sikerült kiugraniuk a gépből ejtőernyővel.

A dobozban Julie megtalálta a kormány táviratát is, ami arról értesítette a családot, hogy Owens eltűnt. Csak hónapokkal tudták meg, hogy meghalt a bevetés közben.

Julie a kutakodásai során ráakadt a Magyar Repüléstörténeti Társaságra, illetve egy videóra, amelyen egy repülőgépmotort emelnek ki egy Kiskunlacháza melletti mezőn. És biztos volt benne, hogy az a nagybátyja repülőjéhez tartozott.

Szeptemberben a férjével úgy döntöttek, Magyarországra utaznak. A Repüléstörténeti Társaság tagjai, Magó Károly és Rozsos Ákos, illetve Mohos Nándor repüléstörténész felajánlották a segítségüket. Itt aztán kiderült, hogy a Kiskunlacházánál megtalált motor valójában ahhoz a repülőhöz tartozik, amelyik belecsapódott a nagybácsi gépébe, és hogy az a Reptár nevű szolnoki múzeumban ki is van állítva. 

Az 19444-es képen az amerikai légierő B-25 Mitchell kétmotoros közepes bombázó repülőgépe.
photo_camera Az 1944-es képen az amerikai légierő B-25 Mitchell kétmotoros közepes bombázó repülőgépe. Forrás: Fortepan/NATIONAL ARCHIVES

Három magyar segítője elvitte Julie-t Délegyházára, ahol valószínűleg a nagybátyja gépe becsapódott. "Nagyon érzelmes pillanat volt. Ha találnak még valamit azon a mezőn, akkor szeretnék visszamenni, mert szerintem lenyűgöző a munka, amit végeznek" - mondta az amerikai nő a neki önzetlenül segítő magyar szakemberekről.

"Nekem az a legfontosabb, hogy a katonáink története soha ne merüljön feledésbe" - zárja a történetet Julie.

FRISSÍTÉS

A Magyar Roncskutató Egyesület honlapján találtam egy részletes beszámolót a gép lezuhanásáról és Julie magyarországi látogatásáról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.