Legmagasabb fokúra emelték a vulkánriadót Balin

Hétfő reggel a legmagasabb fokúra emelték a vulkánriadót az indonéz hatóságok Bali szigetén, az Agung-hegy körzetében. A múlt hét óta hamut lövellő vulkán a kutatók szerint a kitörés új szakaszába lépett, amikor már vörösen izzó magma is látható a magmakamrában.

"Tűzcsóvák láthatók éjjelente, ez pedig arra utal, hogy bármelyik pillanatban erős kitörés jöhet" - írta indonéz nyelvű Facebook-oldalán az indonéziai Nemzeti Válsághelyzet-kezelési Tanács, amikor helyi idő szerint hajnali hatkor elrendelte a legmagasabb fokú riasztást.

A BBC-nek nyilatkozó ausztrál geológus, MarK Tingay, az Adelaide-i Egyetem oktatója szerint tény, hogy a jelek szerint a vulkán a kitörés új szakaszába lépett, de ettől szerinte még "nagyon nehéz megjósolni", hogy hogyan alakulhat a helyzet. "Ezek a kitörések elég nagyok és kiterjedtek és hevesek is lehetnek, de ez idővel akár egész jelentéktelen kitörés is lehet" - mondta.

Az Agung körzetéből szeptemberben, amikor az első riasztások érkeztek a várható kitörésről, több mint 140 ezren menekültek el. Közülük 25 ezren még most is átmeneti szállásokon élnek, sokan viszont visszatértek a vulkán lejtőire, ahonnan most újra kitelepítik őket. A szeptember óta tartó vulkánpánik a becslések szerint már 110 millió dolláros veszteséget okozott a turizmusból élő szigeten.

A turisták javarészt biztonságban vannak, a legnépszerűbb üdülőhelyek bő hetven kilométerre vannak a vulkántól, miközben az evakuációs zóna a hegy tíz kilométeres körzete csupán. Ettől persze még a turistákat is érték nehézségek, például a bali reptér lezárása. A repteret a pillanatnyi tájékoztatás szerint kedden újranyithatják. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.