Letartóztatták az óvodásokat szurkáló kínai óvónőt

külföld
2017 november 27., 09:38
comments 40
Anya gyermekével az RYB bezárt pekingi óvodájánál. Ebben az óvodában szúrkálták és etették fehér pirulákkal a gyerekeket.
photo_camera Anya gyermekével az RYB bezárt pekingi óvodájánál. Ebben az óvodában szúrkálták és etették fehér pirulákkal a gyerekeket. Fotó: Stringer/Imaginechina

Megfeszített erőkkel próbálták elejét venni a kínai hatóságok a hétvégén a csütörtökön kirobbant botránynak. Csütörtökön derült ki, hogy Peking egyik magánóvodájában tűkkel szurkálták és gyanús tablettákkal etették a gyerekeket. Az óvodát a New York-i tőzsdére szeptemberben bevezetett RYB Education működtette. A cég részvényárfolyama a botrány kirobbanását követő napon már 38 százalékos mínuszban volt, vagyis addigra majdnem elbukta a bevezetése óta elért 44 százalékos árfolyamnövekedését.

A hatóságok a hétvégén őrizetbe vették a kelet-pekingi Red-Yellow-Blue Óvoda egyik 22 éves óvónőjét, akit csak keresztnevén, Liuként azonosítottak. A cég pedig közölte, hogy kirúgták az óvónőt, egyben sajnálkozásukat fejezték ki "törvénytelen cselekedetei" miatt.

Mivel mindez Kínában történt, a hatóságok a bűnösök felkutatása mellett legalább akkora, ha nem nagyobb figyelmet fordítottak a történtek eltusolására. A cenzorok szorgosan takarították el a sztoriról szóló posztokat az internetről, többeket pedig "rémhírterjesztés" gyanújával letartóztattak. Két gyanúsítottat, a szintén csak keresztnevükkel azonosított Csint és Dajt "nevelési büntetéssel" sújtottak azért, mert posztjaikban azt állították, hogy az RYB egyik vezetője egy magasrangú kommunista funkcionárius fia. (Via The Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.