Az emberi jogokról igen, a rohingyákról nem beszélt Mianmarban Ferenc pápa

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Fotó: HANDOUT/AFP

Hatalmas várakozás előzte meg Ferenc pápa mianmari látogatását. Egyrészt ez volt az első alkalom, hogy a katolikus egyház feje a délkelet-ázsiai országba látogatott, másrészt a pápa politikailag különösen érzékeny időpontban érkezett Mianmarba. Az ország északnyugati részén hónapok óta etnikai tisztogatás zajlik a muszlim rohingya kisebbség ellen, akik közül már 600 000-en menekültek át a szomszédos Bangladesbe.

Ferenc kedden találkozott az ország de facto vezetőjével, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjíval, aki mellett ülve mondta el üzenetét a manmari népnek. Ebben nem említette név szerint azokat a rohingyákat, akiknek létezését a mianmari kormány el sem ismeri.

A pápa arról beszélt, hogy

„Mianmar sokat szenvedett, aminek következtében a társadalom mélyen megosztott”,

és

„az országban mindenkinek a jogait tiszteletben kell tartnia, aki azt otthonának nevezi”.

A sok témában, például az európai menekültválságban kifejezetten szókimondó Ferenc pápa nem feltétlenül azért kerülte a rohingyák megnevezését, hogy venéglátói kedvében járjon. Látogatása előtt sokan figyelmeztettek arra, hogy amennyiben a buddhista többségű országban a katolikus egyházfő kiáll a muszlim kisebbség mellett, azzal közvetlen életveszélybe sodorhatja a Mianmarban több mint ötmillió keresztényt.

A Guardian ugyanakkor idéz több menekülttáborban élő rohingyát is, akik arról beszéltek, hogy csalódottak, amiért a „világ legszentebb embere” sem nevezi őket a nevükön.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.