Csak a kommunisták féltek úgy Sorostól, mint most a Fidesz

Történelem
2017 november 29., 08:19
comments 115

Érdekes sztorit szedett elő a Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára kedden. Posztjukban a BM III/III-7. osztály 1987. november 25-én kelt jelentését idézik, melyben arról írnak, Soros György felfüggeszti a kapcsolatait a magyar állammal. A jelentésben az áll, erről maga a magyar származású üzletember értesítette a vele kapcsolatban lévő állami szerveket és intézményeket. 

Ennek okaiként jelölte meg, hogy a HVG-nek nem tették lehetővé, hogy nyilvánosságra hozza az MTA-Soros Alapítvány bizottsági döntéseit, illetve hogy a Művelődési Minisztérium körlevélben kérte fel saját intézményeit, hogy mielőtt az MTA-Soros Alapítvány Bizottságához benyújtanák pályázataikat, azt jelentsék be a minisztériumnak. Soros György hiába tiltakozott ezek ellen, nem történt változás. 

A posztban a HVG-s szálat emelik ki, mely úgy kezdődött, hogy Pünkösti Árpád Rákosi és környezete című kutatási pályatervét 1987-ben a Soros Alapítvány befogadta támogatásra. Az ezt követő eseményekről Nové Béla könyvében lehet olvasni.

„...a HVG eredménylistáján nyilvánosságra hozták, majd a megjelent listát - Pünkösti pályázatát pirossal kiemelve - vélhetően az Agit. Prop. Bizottság valamely ortodox strébere buzgón megküldte Rákosi hajdanvolt belügyminiszterének: Kádárnak, aki azt zsigeri bolsevik reflexszel személye elleni, célzatos provokációnak vette. Első haragjában nyomban felhívta hát Pál Lénárdot, az illetékes KB-titkárt, aki viszont Kulcsár Kálmánt, az Alapítvány társelnökét riadóztatta, hogy valamiképp sürgősen tegyék jóvá a párt első emberét felbőszítő alapítványi „baklövést”. Kulcsár szerint Pál Lénárd előbb azt kérte, hogy „vegyük vissza az ösztöndíjat... Azt nem lehet, válaszoltam, ki van adva, nem vesszük vissza. Akkor ne publikáljuk a kiadott ösztöndíjakat. Mondtam, azt sem hiszem, hogy el lehet intézni. Én ugyan megkérdeztem Vincze Mátyást, hogy mit szól hozzá: ilyen ukázt kaptam...” Nos, Vincze maga se szólhatott egyebet, mint amit a csakhamar megerősített pártközponti „ukáz” sugallt... A „dolgot”, tehát, utóbb mégiscsak „el lehetett intézni”: az eredménylisták HVG-beli közlését bizonytalan időre beszüntették." Pünkösti egyébként sikeresen folytatta kutatómunkáját, és több, Rákosiról szóló könyve is megjelent a következő években.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.