Nem csak EU-párti és EU-ellenes táborok vannak, hat politikai törzset fedezett fel egy kutatás

eu
2017 december 01., 14:24
comments 94

A Chatham House készített egy jelentést arról, hogy nem célravezető EU-párti és EU-ellenes kategóriákkal letudni azt a kérdést, hogy a tagállamok polgárai hogyan viszonyulnak az Európai Unióhoz, ennél ugyanis jóval összetettebb kérdésről van szó.

Tíz országból összesen tízezer embert kérdeztek meg azzal kapcsolatban, hogy hogyan gondolkodnak az EU-t érintő kérdésekről, és azt találták, hogy a két nagy tábor helyett érdemesebb lenne inkább hat politikai törzsről beszélni.

A legnagyobb csoportba a válaszadók 36 százaléka tartozik, ezt tétovázó-hezitáló európaiaknak nevezték el: az ide sorolható emberek büszkék arra, hogy európaiak, de vannak témák, például a bevándorlás, ami aggasztja őket. Amikor pedig választani kell a szorosabb integráció vagy az erőteljesebb nemzeti szuverenitás között, akkor hajlamosak az utóbbi mellett dönteni. De alapvetően számos kérdés esetében középen állnak.

A második legnagyobb csoport a válaszadók 23 százalékával az elégedett európaiak törzse, ide az optimista EU-pártiak tartoznak. Amikor azonban a szorosabb integráció kérdése merül fel, ez a csoport is inkább a jelenlegi helyzetet favorizálja.

A spektrum két szélsőértékén az EU-elutasítók (14 százalék) és a federalisták (8 százalék állnak): az egyik csoport szerint az EU végletesen antidemokratikus, a másik fél szerint pedig az Európai Egyesült Államok létrehozására lenne szükség. A jelentés megjegyzi, hogy ahhoz képest, hogy ezek a törzsek viszonylag kisebbek, képviselőinek aránytalanul nagy befolyása van a politikai közbeszédre, hajlamosak ők tematizálni az EU-ról szóló vitákat.

Szintén nem támogatják a mélyebb integrációt a megszorítás ellen lázadók törzse, akik egy lazább, demokratikusabb EU-t szeretnének, melyben nagyobb szerep jutna a szolidaritásra és ahol a hatalom visszakerülne a nemzetállamokhoz. Ennek a csoportnak a tagjai gondolják azt is, hogy minden tagállamnak egyenlő arányban (nem számban) kéne befogadnia menekülteket.

És végül vannak a frusztrált EU-pártiak, akik jobban integrált uniót akarnak, amit progresszív értékek visznek előre.

A tanulmány társszerzője, Thomas Raines szerint a közeljövő egyik legnagyobb kihívása az lehet a politikai vezetők számára, hogy hogyan tudják magukhoz kötni a legnagyobb törzset, a hezitáló európaiakat. Azt is látni, hogy sokan ösztönösen támogatják az EU-t, de jelentős kételyeik vannak olyan témák mentén, mint a szuverenitás vagy a bevándorlás, és sokan el is távolodtak a politikától.

A kutatás egy egyszerűsített verziója angol nyelven itt tölthető ki.

(via Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.